FOTO Ovo nije Indexov članak, radi se o prevari

Screenshot

NA FACEBOOKU se pojavila prevara u kojoj se koristi lažni Indexov članak. Kao što je uobičajena praksa prevaranata, lažnim člancima koji izgledaju kao da su dio pravih i relevantnih portala, u ovom slučaju Indexa, ljude se vara da je riječ o relevantnim informacijama.

Naslov lažnog članka je "Sabor je donio odluku da sada svaki stanovnik Hrvatske može ulagati u INA (Industrija nafte) i primati mjesečne dividende od tvrtke", a u njemu se navodi da je sabor donio odluku koja omogućava građanima ulaganje u Inu.

Na dnu teksta, na koji nas je upozorio čitatelj, nalaze se čak i lažni komentari.

Index nikad nije objavio ovaj članak, sve u njemu je u potpunosti izmišljeno.

Ovu prevaru je lako uočiti

Ovakve prevare su česte te je nekoliko jednostavnih načina kako saznati je li riječ o prevari. Prvo, takve stranice u URL-u nikad nemaju originalne domene, već je riječ o čudnim domenama kakve vjerojatno nikad niste vidjeli. Primjerice, u ovom slučaju jednostavnim odlaskom na Index ili guglanjem bilo je moguće provjeriti u par sekundi da ovakav članak nikad nije objavljen.

Nadalje, članak je pun gramatičkih pogrešaka koje sugeriraju da prevaranti ne barataju dobro hrvatskim jezikom.

Policija upozorava na prevare

Internetske prevare su česte, svakodnevne. Svaki dan policija objavi nekoliko vijesti o tome kako je netko prevaren za veći iznos novca, a jako velik broj prevara vjerojatno nikad ne bude prijavljen policiji.

Policija upozorava da ne treba davati podatke na internetu olako, posebno ne čudnim stranicama i/ili profilima koji nude brzu i laku zaradu. To su u pravilu prevaranti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.