Javio se crnogorski predsjednik nakon razgovora s Milanovićem: "Suglasni smo"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović priopćio je da su se on i hrvatski predsjednik Zoran Milanović u razgovoru suglasili da je dužnost obje strane da se s pijetetom sjećaju svih jasenovačkih žrtava, a ne da se politički trguje i žrtvama i zločinom.

Milatović je na mreži X napisao da je razgovarao s Milanovićem nakon što je u parlamentu Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

"Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se s pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji nitko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju", rekao je Milatović.

Dodao je da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije.

"Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa", napisao je Milatović.

Ranije je iz Ureda hrvatskog predsjednika priopćeno da je Milanović u telefonskom razgovoru Milatoviću poručio da je rezolucija o Jasenovcu, koju je dan ranije prihvatila Skupština Crne Gore, štetan dnevnopolitički akt.

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Rezoluciju je podržao 41 od 81 zastupnika, dok je oporba i dio vladajućih zastupnika napustio dvoranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.