Hvarski restoran hvali se ribama s ovakvim rupama. Vlasnik poznat po incidentima

U Gariful, poznati restoran na Hvaru, nerijetko svraćaju inspektori Državnog inspektorata, koji su ga nedavno posjetili nakon objave na društvenim mrežama. Restoran je na društvenim mrežama predstavio raznu svježu ribu, a sportskim ribolovcima su pažnju privukle rupe na velikom dijelu tih riba, piše Morski.

Morski neslužbeno doznaje iz izvora u Državnom inspektoratu da takva riba mora imati certifikat sljedivosti te se, ako je ubijena puškom ili nekim drugim sportskim alatom, ne smije prodavati. U slučaju da su rupe nastale od kakvog parazita, onda se takva riba ne smije naći na tanjuru restorana niti se smije dalje preprodavati.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture službeno su potvrdili navode izvora iz Državnog inspektorata. Video restorana možete pogledati ovdje.

Dva zakonski ispravna načina kako restorani mogu nabaviti ribu

Iz Ministarstva su naveli kako restorani mogu ribu nabaviti na dva zakonski ispravna načina.

  • Iz odobrenog objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla… odobreni objekti jesu pod nadležnošću Ministarstva (UVSH), u svakom od njih je uspostavljen sustav samokontrole u pogledu sigurnosti hrane i zdravstvene ispravnosti te je praktički teško moguće da bi riba (kako je navedeno u upitu "s rupama") mogla potjecati iz odobrenog objekta, jer bi u sklopu sustava samokontrole prije stavljanja u promet bila izlučena kao zdravstveno neispravna. Dodatno, same kontrole u odobrenim objektima i popratna postupanja u nadležnošću su veterinarske inspekcije DIRH-a.
  • Restorani mogu biti tzv. prvokupci i nabavljati ribu direktno iz primarne proizvodnje, odnosno od ribara.

U oba slučaja primarno u postupanju jest provesti kontrolu sljedivosti (podrijetla) predmetne hrane, u ovom slučaju ribe sumnjivog podrijetla.

K tome, sami restorani nisu u nadležnosti veterinarske inspekcije, već sanitarne inspekcije. Obje navedene inspekcije su dio Državnog inspektorata. Riba koja dolazi iz odobrenih objekata je pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

"Ovo nije prvi put da Gariful reklamira takvu ribu"

Morski od iskusnih ribolovaca doznaje da ovo nije prvi put da Gariful javno reklamira ribu s rupama. 

"Ovo definitivno nisu osti, jer se radi o jednoj rupi na svakoj ribi, a koliko vidim na snimci, tu ima i ribe ispod zakonski propisane veličine za ulov, recimo kirnjica i ti zubaci od 30 dag", rekao je jedan ribolovac.

Vlasnik restorana poznat po kršenju zakona, prevozio tigra u trajektu punom putnika

Portal Morski je više puta pokušao doći do vlasnika hvarskog restorana Ivana Gospodnetića, ali nisu uspjeli pa njegovog komentara na temu nema. 

Gospodnetić je poznat po brojnim kršenjima zakona. Tako je u srpnju 2021. protuzakonito prevozio tigra u Jadrolinijinom trajektu punom putnika. Prošle godine je organizirao igru bacanja boca u more.

U svibnju ove godine je Gospodnetića prozvao gradonačelnik Hvara zbog neovlaštenog širenja terase restorana i uzurpiranja javnog prostora na hvarskoj rivi.

[OČITOVANJE GRADONAČELNIKA – UZURPACIJA JAVNOG PROSTORA] Obavještavamo zainteresiranu javnost o opetovanom traženju...

Objavljuje Grad HvarPetak, 3. svibnja 2024.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.