Glas Koncila: Hrvatska nije sekularna država

Screenshot: Glas Koncila

"NE POSTOJI ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao 'sekularnu'", stoji u uredničkom komentaru Glasa Koncila kojeg potpisuje Ivan Miklenić. Naime, glavni urednik neslužbenog glasila Crkve u Hrvata osvrnuo se na kritike bivšeg predsjednika Ive Josipovića na program HTV-a kazavši da je previše vjerskog programa kao i da je Hrvatska sekularna država. Miklenić citira djelove Ustave u kojima ne nalazi pojam sekularizma da bi na kraju zaključio:

> Papa Franjo: Države moraju biti sekularne, inače završe loše

"Izdizanje sekularizma iznad religija, na državnu ideologiju, bilo bi brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda".

Štoviše Miklenić tvrdi da svi oni koji Hrvatsku pretvaraju u 'sekularnu državu' ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu.

Sve zbog dinosaura u školama?

"Sekularisti imaju pravo na svoje uvjerenje i na njegovo javno iznošenje, ali nemaju pravo dovoditi u pitanje ravnopravnost i jednakost pred državom vjernika i njihova građanska i vjernička prava, koja nisu, kako bi to sekularisti htjeli, samo osobna i privatna, nego su i društvena i javna", tvrdi Miklenić zaključivši na kraju da je krajnje vrijeme da društvo i politika napokon oslobode nametanja vjernicima, koji su ogromna većina u Hrvatskoj, svakog oblika sekularizma.

Pri tome je Miklenić mislio na nametanje reforme obrazovanja jer ga je naljutio novinski naslov: Reformu školstva mora voditi netko tko zna da su dinosauri bili prije Boga!

Što je to sekularizam

Sekularizam označava da vjera ima male ili gotovo nikakve ingerencije u državnim poslovima te tim pojmom jamči se sloboda od religioznih zakona i učenja. Konkretno, riječ je o razdvajanju državnih institucija od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika.

Princip sekularizma podrazumijeva i to da državne, političke ni javne aktivnosti ne smiju biti pod utjecajem religije.

"Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.", stoji u Ustavu RH u članku 41. Također stoji da su vjerske zajednice slobodne, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Katolička crkva osigurala povlašteni položaj

Povlašteni položaj u Hrvatskoj Katolička je Crkva osigurala ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice. Naravno riječ je o Vatikanskim ugovorima a sadržaj takvog ugovora pokazuje da je Katolička crkva, u odnosu na druge vjerske zajednice, u povlaštenoj poziciji.

Do sada nitko od relevantnih političkih aktera nije dovodio u pitanje Hrvatsku kao sekularnu državu. Štoviše ni radikalne konzervativne organizacije ne dovode u pitanje je li Hrvatska sekularna država.

Kaptol veći katolik i od Pape?

Valja naglasiti kako se o pojmu sekularizma oglasio i vrhovni poglavar Katoličke crkve Papa Franjo. Naime, on tvrdi da države trebaju biti sekularne, dok one vezane za jednu religiju završe loše.

Vjerujem da sekularizam popraćen s jakim zakonima koji jamče vjersku slobodu pružaju okvir za kretanje prema naprijed", rekao je Papa Franjo prije dvije godine u razgovoru za francuski La Croix.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.