Hamas stigao u Egipat u pokušaju oživljavanja pregovora o Gazi

Foto: EPA

Egipatsko sigurnosno izaslanstvo sastalo se s delegacijom Hamasa u Kairu u sklopu napora za nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi, objavila je danas egipatska državna televizija, citirajući neimenovani službeni izvor.

Egipat i Katar bili su posrednici između Izraela i Hamasa u višemjesečnim pregovorima koji su propali u kolovozu bez dogovora o okončanju borbi koje su započele kada je palestinska militantna skupina napala južni Izrael 7. listopada prošle godine.

Televizija Al Aqsa kojom upravlja Hamas izvijestila je u četvrtak da je izaslanstvo Hamasa, predvođeno glavnim pregovaračem i zamjenikom šefa skupine za Gazu Khalilom Al-Hayyom stiglo u Kairo na sastanak sa šefom obavještajne agencije, Hassanom Mahmoudom Rashadom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da pozdravlja spremnost Egipta da oživi pregovore o oslobađanju talaca u Pojasu Gaze.

Ranije istog dana, najviši diplomati Katara i Washingtona rekli su da će se američki i izraelski pregovarači okupiti u Dohi sljedećih dana kako bi pokušali ponovno pokrenuti pregovore o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.