Danas je uhićen bitan član obitelji koja vodi najveću prehrambenu tvrtku u Hrvatskoj

Foto: Ivo Cagalj (PIXSELL) / FAH

NA ZAHTJEV EPPO-a Policijska uprava međimurska danas je uhitila devet osumnjičenika koji se povezuju sa subvencijskom prevarom u tvrtki Vajda d.d., koja djeluje u sklopu grupacije Pivac, a među uhićenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora Vajde Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović. 

Grupacija Pivac najveća je prehrambena tvrtka u Hrvatskoj koja je prošle godine imala 888 milijuna eura prihoda i oko 30 milijuna eura neto dobiti. Najveći dio otpada na Mesnu industriju Pivac, koja je prošle godine imala prihod od 332 milijuna eura te neto dobit malo veću od 9 milijuna eura. 

Tvrtku su od devedesetih vodila trojica braće Pivac, i to Tonći, Ivica i Neven. U svibnju 2019. godine umro je Tonći Pivac, najstariji od tri brata, dok je prije godinu dana umro Ivica Pivac. 

Tvrtku je nakon toga vodio najmlađi brat Neven, dok je za operativni dio, kao i za nadzor unutar grupacije bio zadužen Miljenko Pivac, sin Tonćija Pivca, koji je danas uhićen u akciji EPPO-a. No, kako je Pivac postao div? 

Mala mesnica iz Zavojana

Sve je krenulo u Zavojanima, selu desetak kilometara udaljenom od Vrgorca, gdje se nakon Drugog svjetskog rata Ante Pivac počeo baviti mesarskim obrtom. Posao je od Ante preuzeo Milenko Pivac, otac Ivice, Nevena i Tonćija. Od male mesnice pravi posao krenuo je 1990. godine, kada je osnovana tvrtka te se krenulo u širenje, a tvrtka je ubrzo iz Zavojana preseljena u obližnji Vrgorac. 

Krenulo je sa šest mesnica u Dalmatinskoj zagori, a posao je od tada samo rastao. Za Braću Pivac ključna je bila jedna odluka vlade Ivica Račana, koja je pooštrila carinske kontrole na granici s Bosnom i Hercegovinom, čime su se Braća Pivac prije svega riješili konkurencije te se ubrzo nakon toga počeli baviti uvozom mesa.

Braća Pivac ubrzo su do kraja 2000-ih, uz Konzum Ivice Todorića, postali najveći uvoznici mesa u Hrvatskoj. Veliki uvoz mesa donio je ovoj mesnoj industriji i veći broj afera koje su se vezivale uz navodno upitnu kvalitetu uvoznog mesa. 

Optužbe za financiranje HDZ-a

Tako je poznat slučaj iz 2005. godine kada je reagirao Državni inspektorat jer je ta tvrtka na tržište u Hrvatskoj pustila oko 55 tona brazilske govedine bez uvjerenja o kakvoći mesa. Tražila se i zabrana uvoza za ovu tvrtku, a tadašnji ministar Damir Polančec morao je tada obećavati uvođenje zaštitnih mjera za domaće proizvođače. 

Nije Polančec bio jedini koji je morao intervenirati zbog braće Pivac. Naime, poznat je slučaj prije 15 godina u aferi Meso. Naime, afera Meso posljedica je inspekcijskog nadzora koji je bio plod anonimne predstavke koju je podnio carinik iz Ploča. 

Za operativni dio, kao i za nadzor unutar grupacije bio zadužen danas uhićeni Miljenko Pivac (FaH)

U prijavi se tvrdilo da ta tvrtka skladišti oko dvije tisuće tona mesa u nezadovoljavajućim uvjetima, u skladištu unutar Luke Ploče, a zauzvrat braća Pivac financiraju lokalne visokorangirane HDZ-ovce.

Kosor najavljivala inspekcijski tsunami

"Ako treba, pokrenut ćemo inspekcijski tsunami", rekla je o aferi Meso tadašnja premijerka Jadranka Kosor. No i iz te afere Braća Pivac izašli su neokrznuti.  

Na njihovo poslovanje nije se negativno odrazio ni tragičan događaj iz 2016. godine kada je petogodišnji dječak iz Bregane preminuo od salmonele u jajima. Riječ je o poljskim jajima koja je u Hrvatsku uvezla Mesna industrija Braća Pivac, a jaja su završila na policama Lidla.

"Mesna industrija Braća Pivac izražava duboko žaljenje u vezi tragičnog događaja koji proživljava obitelj iz Bregane te smo i dalje uz istinski pijetet na dispoziciji punomoćnici obitelji", stajalo je u prvom priopćenju tvrtke. 

Uz uvoz mesa, koji je bio i ostao njihov glavni posao, tvrtka Pivac počela je kupovati tvrtke i širiti poslovanje. Prvi veći zalogaj bio je PPK Karlovac 2003. godine, koji je danas druga po veličini tvrtka unutar grupacije Pivac, a dvanaest godina kasnije preuzeli su i treću najveću tvrtku u grupaciji, Mesnu industriju Vajda.

Kako su preuzeli Kraš

Mesna industrija Vajda preuzeta je tako što je tvrtka kupovala dionice na burzi, sve dok nisu uspjeli steći kontrolni paket. Taj recept ponavljat će i kasnije. 

"Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu", stajalo je u obavijesti s kraja 2019. godine kada je ova grupacija preuzela većinski udio u Krašu, i to nakon što su gotovo 10 godina kupovali dionice te tvrtke. 

Taj posljednji korak u preuzimanju Kraša, odnosno ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, Braću Pivac koštao je gotovo 240 milijuna kuna.  

Bitka za preuzimanje Kraša vodila se između Kappa Star Limiteda, tvrtke srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića, te Braće Pivac. Šaranović je, nakon što je Pivac preuzeo Kraš, izjavio kako zapravo nije imao šanse jer je "cijela borba za Kraš zapravo bila nacionalna borba".

Izlazak na slovensko tržište i Podravka

Naime, radnici Kraša odlučili su tada svoje dionice prodati Mesnoj industriji Braća Pivac unatoč tome što su imali znatno povoljniju ponudu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića. Pivac je tako nudio 60 milijuna kuna manje od Šaranovića.

Braća Pivac, u zadnje vrijeme, kupuju dionice Podravke, a ovog ljeta preuzeli su i Celjske mesnine te tako najavili širenje na slovensko tržište. Ova tvrtka je u posljednjih par godina započela i kupovanje dionica Podravke, a samo u 2022. godini za dionice Podravke potrošili su oko deset milijuna eura. 

Plenković je obišao pogon Braće Pivac u Vrgorcu za vrijeme kampanje za parlamentarne izbore (FaH)

Danas uhićeni Miljenko Pivac slovio je za vrsnog menadžera koji se služio s nekoliko stranih jezika. Početkom ovog ljeta spominjalo ga se u kontekstu afere ministrice poljoprivrede Marije Vučković i podjele europskog novca, konkretno "Mjera 14" iz programa Fonda za ruralni razvoj. 

Miljenko Pivac povukao se iz tvrtke u kolovozu ove godine

Mediji su tako pisali kako su Braća Pivac, Zvonimir Širjan te dvije tvrtke u vlasništvu Fortenove dobili 80 milijuna kuna, odnosno trećinu predviđenih sredstava. 

"Sve tri tvrtke blisko su povezane s HDZ-om, a braća Pivac i Zvonimir Širjan redoviti su donatori kampanja HDZ-a, kako za parlamentarne tako i za predsjedničke izbore", pisao je Nacional.  

Miljenko Pivac u kolovozu ove godine povukao se sa svih upravljačkih funkcija, a iz tvrtke je tada komunicirano kako će nastaviti svoj angažman kao savjetnik Uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.