Putinov plan za Sjevernokorejce: Ne šalje ih u Ukrajinu, ali ratovat će s Ukrajincima

Satelitska snimka ruske baze u Kabarovsku, gdje traje obuka dijela sjevernokorejskih vojnika Foto: Profimedia

Stotine sjevernokorejskih vojnika snimljene su u vojnim bazama na ruskom dalekom istoku. Kijev i zapadni saveznici tvrde da prolaze obuku za borbu u ratu Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Prerušeni u Burjate i Jakute, etničke manjine iz Sibira, koje su činile nerazmjeran udio moskovskih snaga, 12.000 sjevernokorejskih vojnika stiže pomoći Rusiji da vrati regiju Kursk, koju od kolovoza dijelom drži Ukrajina, piše Financial Times.

Prvi strani vojnici u Rusiji od početka invazije

Radi se o prvom stranom vojnom kontingentu otkako je Putin naredio invaziju na Ukrajinu iako se Moskva i prije okrenula saveznicima poput Sjeverne Koreje i Irana za isporuku oružja kao odgovor na zapadnu vojnu potporu Ukrajini.

Pjongjang je isporučio Rusiji topničko streljivo i drugo oružje, poput balističke rakete KN-23, čiju su upotrebu na bojnom polju pratili sjevernokorejski časnici.

 

Neće preokrenuti rat, ali...

Sjevernokorejske snage vjerojatno nisu dovoljno brojne da bi preokrenule rat, ali mogle bi Ukrajini uzrokovati više problema, smatra Jack Watling iz uglednog think-tanka Royal United Services Institute: "Možda imaju prilično dobru koheziju i solidan moral. Možda bi mogli djelovati na razini koju Rusi teško dostižu. Prilično je niska letvica da budu bolji od onoga što Rusi trenutno imaju."

Sjevernokorejska pojačanja dolaze u trenutku kad se Rusija muči popuniti svoje snage zbog teških gubitaka u Ukrajini, koje zapadni dužnosnici procjenjuju na više od 600.000 ubijenih i ranjenih.

Putin se opirao molbama svojih suradnika da naredi još jednu rundu mobilizacije, umjesto toga ponudivši goleme bonuse dobrovoljcima za prijavu. Regija Belgorod triput je povećala bonus za novačenje na 8300 dolara, što nije zanemarivo s obzirom na to da je prosječna mjesečna plaća u regiji 570 dolara.

Specijalci iz "Olujnog korpusa"

Iako će Rusija vjerojatno naići na očite probleme zapovijedanja i kontrole sjevernokorejskih postrojbi, iskustvo u vođenju operacija s vladinim trupama, snagama koje podržava Iran i milicijama u sirijskom građanskom ratu daje Moskvi očigledan model na kojem se može graditi, ističe Watling.

U Rusiju dolaze pripadnici 11. armije Sjeverne Koreje, elitne jedinice poznate kao "Olujni korpus".

"Ovo nisu obični sjevernokorejski vojnici, nego dobro opremljeno i visokoobučeno mobilno pješaštvo", rekao je Go Myong-Hyun s južnokorejskog Državnog instituta za strategiju nacionalne sigurnosti u Seulu.

 

Problem Kurska

Sjevernokorejske snage stižu baš kad je Rusija potisnula ukrajinsku vojsku u Kursku. Za razliku od ukrajinske bojišnice, gdje se postrojbe brane i napadaju s utvrđenih položaja, u regiji Kursk linija bojišnice nije definirana. To znači da Rusija ne može koristiti svoje iskušane metode: neprekidne pješačke napade popraćene stalnim granatiranjem.

Ali, Rusija iskorištava prednosti bombardiranjem vlastitih sela oko Kurska u kojima otkrije ukrajinsku prisutnost, tjerajući te vojnike na bijeg.

"Svaki položaj može promijeniti vlasnika nekoliko puta dnevno. Imamo značajne gubitke. Također imamo stalnu rotaciju i popunu, možemo ocijeniti da su borbe prilično intenzivne", rekao je Serhij Kuzan, direktor Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju.

Cilj Rusije bio je prisiliti Ukrajinu u položaj u kojem je zadržavanje širine fronta neodrživo, pritiskom na nekoliko točaka duž crte, objašnjava Watling i dodaje da za Ukrajinu postoji stalni trošak držanja teritorija u regiji Kursk.

Sporazum Putina i Kima

Sjevernokorejski angažman cementira veze između Moskve i Pjongjanga koje cvjetaju od početka rata. Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un potpisali su u lipnju sporazum koji uključuje klauzulu o međusobnoj pomoći, kojom se obećava trenutna vojna i druga pomoć u slučaju rata. Sjeverna Koreja je također uz Siriju bila jedina koja je priznala rusku aneksiju četiri ukrajinske regije u jesen 2022.

Kim je oduvijek želio poslati trupe u Ukrajinu, tvrdi Go, jer bi mu to dalo veći utjecaj na Moskvu i potencijalno omogućilo pristup sofisticiranim ruskim vojnim tehnologijama za jačanje svojih balističkih projektila, svemirskih i nuklearnih programa.

Moskva bi mogla nagraditi Sjevernu Koreju prijeko potrebnim financijama, hranom i gorivom ili produbiti svoje partnerstvo s izoliranom komunističkom državom prijenosom naprednog oružja, prema Alexanderu Gabuevu, direktoru Carnegie Russia Eurasia Centera u Berlinu.

To bi moglo uključivati prijenos naprednog oružja te suradnju ruskih i sjevernokorejskih znanstvenika na raketnoj tehnologiji i u podvodnom ratovanju.

Južna Koreja mogla bi pojačati pomoć Ukrajini

Ova prijetnja mogla bi potaknuti Južnu Koreju da poveća potporu Ukrajini, dodaje Gabuev. Seul se opirao molbama zapadnih partnera da Kijevu isporuči oružje zbog straha da bi Rusija odgovorila slanjem naprednih obrambenih tehnologija Pjongjangu.

Osim skromnih donacija nesmrtonosne vojne i humanitarne pomoći, Seul je ograničio svoju pomoć na obnavljanje američkih zaliha topničkih granata od 155 mm poslanih Ukrajini. Ali, u utorak je jedan dužnosnik rekao južnokorejskim državnim medijima da će Seul razmotriti slanje obrambenog oružja Kijevu, a ako se prekorači prag, u konačnici bi mogao razmotriti i ofenzivno oružje.

Uz topničke granate od 105 mm i 155 mm, to bi moglo značiti da će Kijev također dobiti zalihe iz ogromnog južnokorejskog arsenala haubica i proturaketnih sustava. Južna Koreja bi također vjerojatno pojačala tajnu diplomaciju s Kinom u pokušaju da spriječi bilo kakav prijenos naprednog oružja.

"Kina nije sretna"

"Kina je signalizirala da nije baš sretna zbog produbljivanja sjevernokorejsko-ruskih vojnih veza. Južna Koreja definitivno može pokazati Kini da će pojačati suradnju s SAD-om na Korejskom poluotoku ako Kina ne riješi ovaj problem", rekao je Gabuev.

Međutim, krajnji cilj Sjeverne Koreje pri slanju trupa bio bi osigurati rusko obvezivanje da intervenira na njezinoj strani u bilo kakvom sukobu na Korejskom poluotoku, dramatično mijenjajući koncepte o tome kako bi se tamo mogao odvijati rat, tvrdi Go.

"Prije samo nekoliko godina Rusija je barem nominalno bila posvećena provođenju UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog programa. Sve što su južnokorejski i američki vojni planeri pretpostavili u smislu toga kako bi se sukob na poluotoku mogao odigrati, morat će se preispitati", rekao je Go za Financial Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.