HDZ BiH dobiva konkurenciju, ujedinjuju se dvije oporbene hrvatske stranke

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Najveće oporbene hrvatske stranke u BiH, HDZ 1990. i Hrvatski nacionalni pomak (HNP), na predstojeće lokalne izbore ići će zajedno u većini općina u toj zemlji, rečeno je u petak u Tomislavgradu. Tako će te dvije stranke biti konkurencija vladajućem HDZ-u BiH.

Prvi sporazum o suradnji potpisan je za Tomislavgrad, gdje će dvije stranke podržati dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Buntića kao zajedničkog kandidata na lokalnim izborima, koji će se ove godine održati 6. listopada u BiH, te će dvije stranke imati jednu listu za tamošnje Gradsko vijeće.

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović rekao je da je sporazum u Tomislavgradu potvrda odlične suradnje ovih dviju stranaka koje čine i okosnicu vlasti u Hercegbosanskoj županiji sa sjedištem u Tomislavgradu.

"HDZ 1990. i Hrvatski nacionalni pomak su strateški partneri koji planiraju graditi dugoročne odnose", rekao je Cvitanović.

"Moguće je napraviti funkcionalnu vlast u županiji bez HDZ-a BiH"

Nakon potpisivanja sporazuma priopćeno je kako ove dvije stranke pokazuju da je moguće napraviti funkcionalnu vlast u županiji bez HDZ-a BiH. Ove stranke sljedeći tjedan planiraju potpisati sporazum o zajedničkom nastupu u Livnu, gdje će zajednički kandidat za gradonačelnika biti Mate Vukadin, te nizu drugih općina diljem Bosne i Hercegovine.

Ovim dvjema strankama potporu na lokalnim izborima najavilo je još nekoliko manjih oporbenih hrvatskih stranaka u BiH.

HDZ BiH je na lokalnim izborima prije četiri godine osvojio 20 načelničkih i gradonačelničkih pozicija, uključujući dvije u većinski bošnjačkim općinama - Novom Travniku i Varešu. HDZ 1990. tada je osvojio dvije, a Hrvatski nacionalni pomak i HSS Stjepan Radić po jednu načelničku poziciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.