Hezbolah je jači od vojski mnogih zemalja, kažu Izraelci

Foto: Profimedia

Izrael je uništio tisuće raketnih bacača Hezbolaha, ali ta militantna skupina ih "puno više", objavila je danas izraelska vojska (IDF). Glasnogovornik IDF-a Nadav Shoshani rekao je za Sky News da je militantna skupina godinama gomilala svoje zalihe oružja uz pomoć Irana.

Naveo je da je Hezbolah jedna od najvećih militantnih organizacija na svijetu i "jača od mnogih vojski". Shoshani je ponovio da je Izrael pokrenuo preventivne napade na južni Libanon preko noći jer je primijetio borce Hezbolaha kako se pripremaju za raketni napad "velikih razmjera" protiv Izraela.

Odbio je komentirati je li sjedište Mossada, izraelske tajne službe, bilo meta napada militanata, ali potvrđuje da su rakete bili usmjerene na središnji Izrael, kao i na sjeverni Izrael.

"Bila je to obrambena operacija"

Izraelske snage izvele su "obrambenu operaciju" oko 4.30 ujutro po lokalnom vremenu, rekao je Shohsani, pa dodao: "Štitimo izraelske građane i našim sustavom zračne obrane sprječavamo terorističke napade ili otklanjamo neposredne prijetnje nekoliko minuta prije nego što se dogode".

Na pitanje hoće li pregovori o prekidu vatre biti otežani napadima tijekom noći, Shohsani kaže da postoji samo "mala veza" između Hezbolaha i militantne skupine Hamas u Gazi, a ta veza je - Iran.

"Radimo na tome da vratimo taoce kući na bilo koji mogući način, bilo da je to vojna akcija ili dogovor. I vjerujemo da je oboje moguće. Mislim da događaji na sjeveru ne utječu nužno na razgovore povratku talaca”, kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.