HND: Ljudi se iskaljuju na novinarima umjesto da gnjev usmjere na uhićenog HDZ-ovca

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Jutros je uhićen HDZ-ov gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je prošli tjedan podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika. 

Dnevnik Nove TV javio je ranije da su nepoznati muškarci verbalno napali novinare koji su snimali policajce kako iznose dokazne materijale iz zgrade Gradskog poglavarstva. Reagirala je i interventna policija, koja je udaljila muškarce s mjesta događaja. 

"Dobacivali su nam neke ružne stvari, govorili: 'Jedva ste dočekali.' Pitali su nas: 'Hoćeš i nas snimati?' Jedan nam je prišao i počeo vikati: 'Srbi! Srpski mediji! Gdje je N1?' Snimatelja Nove TV su verbalno napali", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV.

HND: Zabrinuti smo

HND se o napadu oglasio priopćenjem. Očekuju, kažu, da napadači budu privedeni. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zabrinuto je zbog verbalnih napada na novinare i snimatelje koji su jutros pratili uhićenje gradonačelnika Otoka i donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Šarića.

Interventna policija je, prema medijskim izvještajima, upozorila napadače i rekla im da se udalje, no Hrvatsko novinarsko društvo očekuje da ih se privede i kazni u skladu s člankom 139. stavkom 3 Kaznenog zakona.

HND već godinama upozorava na posljedice verbalnih napada na novinare, novinarke i medije s najviših političkih instanci od dužnosnika koji ih učestalo etiketiraju kao neprijatelje. Istovremeni izostanak jasne i nedvosmislene osude sve češćih prijetnji i napada pogonsko su gorivo svima koji misle da nekažnjeno mogu napadati naše kolegice i kolege.

"Podsjećamo da je Plenković novinare i medije nazvao osovinom zla"

Podsjećamo i na činjenicu kako je najmoćniji političar u državi, premijer Andrej Plenković, novinare i medije nazvao "osovinom zla", a koalicijski partner Domovinski pokret i njegov predsjednik Ivan Penava od prvog dana ne skrivaju želju za obračunom s medijima koje smatraju neprijateljima države.

Da najveći broj verbalnih napada na novinare dolazi od političara, stoji i u posljednjem izvještaju Media Freedom Rapid Responsa o stanju slobode medija u Hrvatskoj.  

A koliko je Hrvatska zemlja apsurda, pokazuje i činjenica da građani Otoka umjesto da svoj gnjev usmjere prema uhićenom gradonačelniku, oni sav bijes iskaljuju na onima koji o tome izvještavaju. 

HND stoga još jednom traži od najviših predstavnika države jasnu i nedvosmislenu osudu prijetnji i napada. Tražimo zaštitu naših kolegica i kolega, koji obavljaju posao u javnom interesu - bez obzira na to koliko se njihovo izvještavanje nekome sviđalo ili ne."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.