Povratnici u Hrvatsku 5 godina neće plaćati porez na plaću. Samo je jedan uvjet

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predstavljen je novi krug porezne reforme koju je ministar financija Marko Primorac izložio nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ključne izmjene uključuju promjene u oporezivanju nekretnina, najma i porez na dohodak.

Uvodi se porez na nekretnine koji se primarno odnosi na stambene objekte, dok su poljoprivredne i proizvodne nekretnine izuzete. Porez se neće plaćati za nekretnine u dugoročnom najmu ili one koje nisu funkcionalne zbog oštećenja.

Kratkoročni najam bit će više oporezovan, a dugoročni ostaje bez dodatnih poreza.

Prag za ulazak u sustav PDV-a povećava se na 50 tisuća eura, a kiosci će morati izdavati račune.

Poslodavci će izgubiti oslobođenje od plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno za zapošljavanje mladih, no mladi će zadržati povrat poreza na dohodak. 

Povratnici 5 godina neće plaćati porez na dohodak, za to postoji samo jedan uvjet

Novost je i to da povratnici neće morati plaćati porez na dohodak, i to pet godina. 

Uvjet za to, kako je rekao ministar Primorac, bit će da su u inozemstvu neprekidno proveli minimalno dvije godine.

Neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko. 

"Što se tiče moralnog aspekta, naravno da nije cilj penalizirati one koji su ostali u Hrvatskoj", rekao je Primorac, dodajući da vidi da je to dio populacije "već počeo propitivati".

"Cilj je uhvatiti se u koštac s problemom koji imamo. To je ozbiljan problem, makroekonomski. Moramo se boriti za radnu snagu s drugim zemljama EU", rekao je i dodao kako misli da tako možemo konkurirati drugim zemljama i da sve zemlje u susjedstvu nešto poduzimaju u tom smjeru. Rekao je i kako nije ideja da "maze oni koji su otišli" i da se njih stavlja u prednost nad drugima, nego da se aktivnim politikama odgovori na izazove. 

Porezne izmjene stupaju na snagu 1. siječnja 2025. godine, a lokalne jedinice imat će mogućnost određivanja visine poreza na nekretnine unutar zadanih okvira, kao i visinu poreza na dohodak za koji se smanjuju maksimalne moguće stope. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.