Hrvatska i Slovenija umiješane u međunarodni skandal sa švercom talijanskog plina

HRVATSKA i Slovenija spominju se u aferi u kojoj su talijanski distributeri zemnog plina upleteni u aferu u kojoj je utajeno čak 20 milijardi eura trošarina.

Rimski L'espreso u svome članku navodi kako nije poznato je li sav taj novac ukraden ili je dio njega zalutao u knjigovodstvenim knjigama. Priča je počela kada su milanski tužitelji shvatili da se ne poklapaju podaci o plinu uvezenom u Italiju i onome prodanom krajnjim potrošačima.

Niti jedan od osam mjerila na plinovodu Transmed nije točno očitavao ulazak plina

Skandal je počeo još 2006. godine kada se utvrdilo da na Siciliji niti jedno od osam mjerila na plinovodu Transmed nije u skladu sa zakonom. Mjerila su očitavala manje plina nego što je ušlo još od 1997. godine. Milanski istražitelji još uvijek nisu ustanovili tko je u toj cijeloj prijevari koga oštetio. Jedino što je utvrđeno je da je u pet godina zabilježeno 148 milijardi prostornih metara plina manje nego je ušlo u Italiju i to po mjerilima koja su obračunavala manje.

Branitelji tvrde kako plin nije ukraden nego je greška knjigovodstvena, a cijeli iznos trošarina je plaćen. Hrvatska i Slovenija u cijelu priču ulaze kada se spominje optužba za međunarodni šverc plinom. U optužnici se tvrdi kako više od milijarde prostornih metara plina nije niti prodan Italiji nego je istočen u slovenskom Geoplinu čime je utajeno čak 182 milijuna eura poreza.

Talijanski plin se preko Hrvatske vraćao u Italiju?

U cijelu priču ulazi i Hrvatska kada se zna kako je po talijanskom zakonu zabranjeno crpljenje plina iz jadranskog podmorja te bi dvije talijanske platforme morale biti u stanju mirovanja. No, navodno je s njih, preko hrvatskih platformi Ivana i Marika u Italiju ušlo 11 milijardi prostornih metara zemnog plina, koji su prikazani kao talijanski. Time je država oštećena za trošarinu u vrijednosti 1,142 milijarde eura. Pitanje je da li je taj plin iscrpljen sa hrvatske strane i prodan Talijanima te je li ta količina proknjižena i na nju plaćen hrvatski porez.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.