Hrvatski vojnici vježbali s Britancima u Gašincima: "Dijelimo zajedničke interese"

Foto: FaH

Na vojnom poligonu Gašinci danas je održana međunarodna vojna vježba SAVA STAR 24 koju provode pripadnici Oružanih snaga RH s pripadnicima Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u okviru bilateralne suradnje, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

"Ovakav oblik suradnje je bitan, pogotovo u vremenu u kakvom se nalazimo danas, kada nam dolaze mnogi sigurnosni izazovi koji utječu na našu sigurnost i svakodnevni život", naglasio je zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Valentin Skroza.

"Dijelimo interese"

Naglasio je da je iznimno bitno da Oružane snage RH i Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dijele interese i pridonose očuvanju mira i stabilnosti.

U vježbi je sudjelovalo 155 pripadnika Hrvatske vojske te 109 pripadnika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a svrha joj je povećanje operativnih i taktičkih sposobnosti svih sudionika vježbe kroz izravnu i realističnu obuku.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas zahvalio je svim sudionicima vježbe, istaknuvši važnost obrambene suradnje dviju zemalja, te rekao kako nema boljeg primjera za odličnu suradnju od takvih vježbi.

Tko je sudjelovao?

Među sudionicima su bili i pripadnici Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske i Pričuvne pukovnije 8th Rifles koja se nalazi u pričuvnom sastavu Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Međunarodna vojna vježba SAVA STAR traje od 16. do 27. rujna. Vojni poligon u Gašincima jedanaestu godinu zaredom je mjesto održavanja združene vježbe.

Tradicionalno se održava od 2013., a u integracijskoj fazi obuke ostvaren je cilj međusobne razmjene specifičnih taktika, tehnika i procedura, kao i upoznavanje s naoružanjem i borbenom tehnikom koja se koristi tijekom provedbe vježbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.