HZZO: Nisu Srbi prošli najjeftinije s cijepivom za svinjsku gripu nego mi!

"CJEPIVO protiv gripe tipa H1N1 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kupio je po cijeni od 47 kuna po dozi", odgovorili su za Index iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kada smo ih upitali po kojoj cijeni je Hrvatska nabavila cjepivo.

Naime, srpski mediji, pozivajući se na službene izvore u toj zemlji, objavili su kako su nabavili cjepivo po najmanjoj mogućoj cijeni, odnosno po cijeni od 8 eura za dozu. U dodatku te informacije stoji kako je Hrvatska prošla daleko najgore u regiji jer smo platili čak deset eura, dok su Slovenci nabavili po cijeni od devet eura, koliko bi trebali platiti i Makedonci.

Svi su nabavili cjepiva od iste tvrtke odnosno od Novartisa. No, iz HZZO tvrde kako su platili svega 6.47 eura po cjepivu, što je gotovo 1,5 eura manje od Srba. Kada se to pomnoži s ukupnim iznosom nabavljenog cjepiva, a to je pola milijuna doza "u prvom valu" ispada je administracija ministra Darka Milinovića platila čak 750 tisuća manje nego Srbi .

"Cjepivo je kupljeno od Imunološkog zavoda, no proizvođač cjepiva je tvrtka Novartis. Formiranje cijene cjepiva ovisi o više faktora koji nisu u nadležnosti HZZO-a kao što je primjerice visina brutto društvenog proizvoda u određenoj zemlji, količina naručenog cjepiva, etc., a o cijeni odlučuje proizvođač", pojasnili su iz odjela za odnose s javnošću HZZO-a dodajući kako je 47 kuna konačna cijena s PDV-om i svim davanjima.

Bez obzira tko ih dobio najjeftinije, a tko najskuplje, ostaje za nadati se kako će ipak doći na vrijeme što je u ovom trenutku najbitnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.