Roditelji mjesecima upozoravali na problematičnog đaka, ignorirali ih. Evo mailova

Foto: Privatni album/Matija Habljak/PIXSELL

PROBLEMI i dalje prate slučaj učenika zbog kojeg se cijeli jedan razred ispisao iz zagrebačke Osnovne škole Miroslava Krleže. Učenik (10), kako su tvrdili roditelji, maltretirao je svoje vršnjake zbog čega je naposljetku prebačen u novu školu tek nakon što se cijeli razred ispisao. Sve je kulminiralo u njegovoj novoj školi nakon što 700 učenika nije došlo na nastavu, a njihovi roditelji od institucija traže da se dječaku hitno pomogne, a njihovoj djeci omogući nesmetano školovanje. 

>> Razred u koji ide problematičan đak se ne vraća u školu. Roditelji: Poruka je jasna

Vršnjačko nasilje prvi put prijavili u studenom

Index je razgovarao s roditeljima učenika iz Osnovne škole Miroslava Krleže koji su od studenog prošle godine upozoravali ravnateljicu i stručnu službu na nasilje i problematično ponašanje desetogodišnjeg dječaka. U posjedu smo mailova i poruka upozorenja i traženja pomoći, koje su, kažu nam roditelji, iz škole najčešće ignorirali. 

U studenom prošle godine su kroz razgovor pokušali saznati što se događa, nakon čega su krajem mjeseca po prvi put pismeno prijavili nasilje ravnateljici i stručnoj službi. U prosincu su nastavili s pismenim prijavama prema Gradskom uredu za obrazovanje, socijalnoj skrbi i Ministarstvu.

Nakon toga su nastavili pokušavati usmenim putem ponaći riješenje, a početkom veljače su pismeno ponovno prijavili vršnjačko nasilje školi, Gradskom uredu i Ministarstvu. Nadali su se da će se tada krenuti s rješavanjem problema, no dodaju kako je današnja situacija zapravo odraz školinog guranja problema pod tepih. 

"Zakazala je škola, odnosno ravnateljica u bilo kakvoj reakciji. Mi smo saznali da problemi traju godinu dana u nazad tek u trenutku kad je fizičko nasilje eskaliralo i kad nam je prijetio otac dječaka. Prije toga su nam se djeca znala požaliti, ali smo mi smatrali da će to riješiti njihova učiteljica. 

Prvi put smo dobili informacije nakon što smo mi reagirali na nasilje. Do tada nismo dobili nikakvo upozorenje iz škole da su problemi s dječakom ili da mi razgovaramo sa svojom djecom. Ništa nismo znali dok nije došlo do fizičkog nasilja", priča nam roditelj djeteta koje je prebačeno u drugu školu zbog problematičnog učenika.

Svakodnevno su nastavili sa slanjem mailova pokušavajući zajedno s institucijama doći do rješenja, no kažu kako su najlošiju suradnju imali upravo sa školom koja im nije odgovarala na upite odvjetnice koja je zastupala roditelje. 

"Oni su sve to kao rješavali interno. Nas su ignorirali, a problem je rastao. Prvi put smo službeno poslali mail školi 23.11.2023., a u veljači smo ponovno pismeno na 26 adresa poslali što se događa jer škola nije reagirala. 

To je bilo prije osam mjeseci, od tada su sve institucije upoznate s problemom i nitko ga nije riješio. Samo su dijete poslali u drugu školu gdje sada drugi roditelji prolaze iste probleme kao i mi. A tom djetetu i dalje nitko nije pružio pomoć koja mu je prijeko potrebna."

"Umjesto da su mu pomogli, oni su ga izolirali"

U mailovima je vidljivo kako ovo ljeto roditelji nisu imali informacije što će biti s učenikom prilikom početka nove školske godine. Odgovore su pokušali dobiti od škole na savjet gradskog ureda, no prema mailovima vidljivo je kako ravnateljica na upit roditelja nije odgovorila. 

Pitali smo i ravnateljicu Silvanu Galinović kako komentira ove tvrdnje te jesu li poduzeli sve pedagoške mjere prije ispisivanja djece iz škole. Do trenutka objave članka nismo dobili odgovor. No, prema mišljenju roditelja, škola nije učinila ništa što bi smirilo situaciju, već je, tvrde, zbog toga problem eskalirao.  

"Ravnateljica je neprimjereno reagirala, odnosno nije reagirala na vrijeme, a njezine daljnje reakcije svele su se na minimum. Nakon reakcije roditelja dječak je dobio prvu pedagošku mjeru ukora. Do dana kada su naša djeca prebačena u drugu školu, ravnateljica mu nije izdala više niti jednu pedagošku mjeru od sveukupno četiri koje se koriste u takvim situacijama. 

Nakon prve mjere učenik je vršnjaka bacio na pod, a stručna služba ga je tada odlučila izolirati u drugi razred. Naime, dječak je sam u razredu s učiteljicom slušao nastavu iz svog razreda preko laptopa. Umjesto da su mu pomogli, oni su ga izolirali. Tada je crtao i osvetničke crteže prema drugim učenicima", ispričao nam je jedan od roditelja te dodao: 

"Zašto se dozvolilo da situacija eskalira do ove mjere?"

"Sve je to prebacivanje loptice krenuvši od škole i drugih institucija pa sve do ministarstva. Oni su krivi za nastalu situaciju. Jedino što je ravnateljica napravila je to što je pozvala socijalnu službu, ali nama roditeljima kada nismo djecu pustili u školu. Mi smo prvi put zatražili pomoć u 11. mjesecu prošle godine.

Nitko nam nije pomogao. Škola je šutjela, druge institucije su prebacivale odgovornost, a roditelji dječaka su odbijali bilo kakvu pomoć. I onda se ministar Fuchs sada pita što da on radi. Nek se makne s pozicije ako ne zna što da radi jer ovo traje predugo. Što su toliko čekali da dođe do ove situacije? Zašto se dozvolilo da situacija eskalira do ove mjere?" pita se roditelj.

Smatraju kako u ovoj situaciji najviše ispaštaju djeca, kao i dječak kojem sustav nije pomogao. Iako su se borili da se situacija riješi, problem se samo preselio u drugu školu nakon godinu dana. Pitaju se tko će za ove propuste odgovarati i zbog čega se štite oni koji nisu učinili ništa da spriječe vršnjačko nasilje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.