U nedjelju istječe rok za prelazak na dopušteni minus. Evo što riskirate

Foto: Index

GOTOVO svaki drugi građanin u Hrvatskoj na svom tekućem računu u banci ima dozvoljeno prekoračenje. Najveći broj, odnosno 1.7 milijuna koristi prešutno prekoračenje koje ima i najveću kamatnu stopu. 

Istječe rok za prelazak na dopušteni minus. Ostajanjem na prešutnom riskirate kredit

Banke su unazad nekoliko mjeseci klijentima slale obavijesti o prelasku na dopušteno prekoračenje. Do kraja svibnja to je napravilo nešto više od 800 tisuća građana, dok ostali dopušteni minus mogu ugovoriti najkasnije do 30. lipnja po isteku roka. 

U poslovnicama do petka, a na aplikaciji do nedjelje 

Banke su klijentima ponudile opcije prelaska s prešutnog na dopušteni minus u njihovim poslovnicama ili putem online bankarstva. Ako to ne učine do nedjelje, u ponedjeljak će ostati bez minusa, a dosadašnji će morati vratiti kroz kredit s kamatom u ratama. 

Sutra je zadnji dan kada građani mogu ugovoriti dopušteno prekoračenje u poslovnicama, dok preko online bankarstva isto mogu učiniti do nedjelje. No, valja napomenuti kako pojedine banke klijentima nisu ostavile mogućnost promjene prekoračenja putem mobilne aplikacije. 

Jedna od njih je OTP banka koja je svojim klijentima poslala pisma na kućnu adresu te ih obavijestila da je promjene potrebno napraviti u poslovnici. Iz banke su poručili kako je 60% njihovih klijenata već potpisalo Ugovor o dopuštenom prekoračenju. Stoga je za korisnike ove banke, zapravo, krajnji rok prelaska na dopušteni minus već sutra. 

Kako ugovoriti dopušteni minus na aplikaciji? 

Potpisivanje Ugovora o dopuštenom prekoračenju preko online bankarstva poprilično je jednostavno. Kada je u pitanju PBZ aplikacija u izborniku 'Računi' korisnicima će biti vidljiva obavijest na kojom će klikom na 'Saznaj više' moći pregledati ponudu. Od iznosa prekoračenja, razdoblja važenja do kamatne stope i općih uvjeta. Za potpisivanje ugovora potrebno je aktivirati #withSIGN u postavkama pod 'Prijava i sigurnost'. 

Nakon klika na 'Ugovori' koje će se nalaziti u podnožju mobitela, klijenti će moći izabrati iznos prekoračenja. Može se odabrati trenutačno odobreni iznos ili manji, ali ne manji od trenutačno iskorištenog iznosa. Nakon odabira visine dopuštenog minusa, Ugovor je potrebno potvrditi PIN-om za #withSIGN kako bi uspješno ugovorili dopušteni minus za određeno razdoblje. 

Pojedini korisnici PBZ-a požalili su se kako im na online bankarstvu prilikom prelaska na dopušteno prekoračenje javlja grešku te da su isto morali napraviti u najbližoj poslovnici. Naime, pri unosu iznosa prekoračenja kazali su kako aplikacija ne želi prihvatiti odabrani iznos iako je on unutar ponuđenog raspona te nisu mogli nastaviti i ugovoriti dopušteno prekoračenje putem online bankarstva.

"Ugovaranje dopuštenog prekoračenja putem usluge PBZ digitalnog bankarstva se odvija redovno, moguće je da je riječ o nekom pojedinačnom slučaju te upućujemo klijenta da se javi u Servisni centar Banke (info telefon: 0800 365 365)", poručili su kratko iz banke.

Poteškoće s ugovaranjem dopuštenog prekoračenja imali su i korisnici Erste banke koja je osim u poslovnicama klijentima omogućila ugovaranje i online putem. 

"Tijekom utorka u aplikaciji George došlo je do kratkotrajnih tehničkih poteškoća u trajanju od pola sata, koje su riješene u najkraćem mogućem roku te su klijenti vrlo brzo mogli nastaviti potpisivati ugovor digitalno.

Interes klijenata za rješavanje ovog pitanja očekivan je te je od 30. lipnja prošle godine, kada je započeo prelazak na dopušteno prekoračenje, više od 70 % klijenata prešlo na dopuštena prekoračenja, a od toga je nešto manje od 65 % klijenata to napravilo preko digitalne platforme George", pojasnili su iz Erste.

Što je dopušteno, a što prešutno prekoračenje?

Prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu po osnovi stalnih primanja, koji klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave. Dopušteno ugovoreno prekoračenje je iznos sredstava koji banka daje na raspolaganje klijentu, koji je klijent samostalno zatražio i ugovorio s bankom.

Koje su bitne razlike i što će se dogoditi ako građani koji su u minusu ne potpišu dopušteno prekoračenje do 30. lipnja, pojasnio je profesor matematike i financijski vloger Toni Milun.

"Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači osiguravaju bolju kamatnu stopu, uvjete korištenja, kao i postupnu otplatu u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Dopušteno je jednostavno bolje za građane jer je niža kamatna stopa kad smo u minusu.

Nadalje, ako ostanemo bez posla, banka tada nema nikakav interes da nam dopusti minus. No, dopušteno prekoračenje nas štiti jer nam banka ne može tek tako ukinuti minus, nego smo zaštićeni sljedećih 12 mjeseci da možemo postupno vraćati dug", rekao je Milun.

Što ako banke ukinu prešutno? "Minusi će postati krediti"

Kada je u pitanju prešutno prekoračenje, dodaje kako banke u tom slučaju od klijenata mogu tražiti da se taj minus zatvori u mjesec dana. No, izgleda kako je većina banaka odlučila zadržati samo dopušteno prekoračenje.

"To znači da će oni koji ne potpišu dopušteno prekoračenje vjerojatno ostati bez mogućnosti korištenja prekoračenja. U slučaju minusa, on će se pretvoriti u kredit. Ako je osoba u minusu 1000 eura, ona više neće imati minus, nego će joj banka tih 1000 eura pretvoriti u kredit koji će morati otplatiti u ratama tijekom godine dana.

Ako netko želi i dalje imati minus, onda bi trebao potpisati dopušteno prekoračenje. Imam prijateljicu koja više ne želi imati to prekoračenje i ona će iskoristiti priliku, neće potpisati dopušteno i banka će joj ukinuti trenutni minus."

Dodaje kako građanima koji koriste kreditne kartice na rate koje su vezane uz prekoračenje, ako ne uzmu dopušteno, banka može staviti da prešutno bude nula, zbog čega će ostati bez mogućnosti kupovanja na rate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.