Ispitan muškarac koji je namjerno gazio ljude u Vojniću, prijeti mu 10 godina zatvora

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu danas je ispitan 44-godišnji muškarac kojeg je policija kazneno prijavila zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Terete ga da je u subotu oko 14 sati divljom vožnjom namjerno krenuo prema terasi ugostiteljskog objekta u Vojniću na kojoj su se odmarali biciklisti te je tom prilikom udario i teško ozlijedio biciklistkinju Kristinu Cerin. Ona je helikopterom prebačena u KBC Dubrava, gdje joj je ustanovljena fraktura bedrene kosti.

Napad automobilom dogodio se na biciklijadi koju su organizirali veterani karlovačke 110. brigade, i to kada su sudionici stali na okrepi u kafiću kod Vojnića. 44-godišnjak se autom zaletio na bicikle i na jednu sudionicu biciklijade i navodno je vikao protiv Hrvata. Bio je mrtav pijan, a nakon što se udaljio s mjesta incidenta, još je izazvao prometnu nesreću zabivši se u stup. 

Tužitelji opisali tijek događaja

Nakon ispitivanja karlovačko je tužiteljstvo od suca istrage Županijskog suda u Karlovcu zatražilo istražni zatvor za osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. 

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 44-godišnjak 29. lipnja 2024. na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić pod utjecajem alkohola (2.76 g/kg alkohola u organizmu) osobnim vozilom krenuo vožnjom unatrag po parkiralištu i prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase ugostiteljskog objekta na kojoj je bilo više osoba. Osnovano se sumnja da se vožnjom unatrag udaljio od terase, a zatim je vožnjom naprijed prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase, pri čemu je jedna osoba zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom bedrene kosti), nakon čega je vozilom udario u parkirane bicikle i vukao ih po parkiralištu te se potom vozilom udaljio s mjesta događaja", opisali su tijek događaja iz ODO-a Karlovac. 

44-godišnjaku prijeti 10 godina zatvorske kazne. 

"Nasrnuo je autom na bicikliste uz prijetnje i povike mržnje prema Hrvatima"

Podsjetimo, Udruga 110. brigade ZNG/HV jučer je objavila da je na biciklističkom maratonu povodom obljetnice osnivanja 110. brigade u Karlovcu došlo do ozbiljnog incidenta. Maraton, organiziran u suradnji s biciklističkim klubom Pedala laganini, obilježava doprinos brigade u obrani i oslobađanju Karlovca tijekom Domovinskog rata.

U sklopu obilježavanja sudionici su se zaustavili u kafiću u mjestu Vojišnica u općini Vojnić radi okrepe. Tada je, prema priopćenju Udruge, muškarac vozilom nasrnuo na bicikliste uz prijetnje i povike mržnje prema Hrvatima. Napadač je, kako navode, pokušao uletjeti na terasu ugostiteljskog objekta, a zatim je krenuo unatrag prema parkiranim biciklima, pritom gazeći jednu od sudionica maratona i pokušavajući je odvući prema državnoj cesti. 

Policija je brzo reagirala i pronašla počinitelja koji je uhićen. Ozlijeđena sudionica prevezena je helikopterom u KBC Zagreb, gdje joj se još uvijek utvrđuju ozljede, navodi se u priopćenju. Udruga 110. brigade ZNG/HV izrazila je zahvalnost policiji na brzoj intervenciji.

"Mrzi sve hrvatsko"

Udruga 110. brigade u priopćenju je izrazila ogorčenost napadom.

"Svjesni smo da u sve ove dane kada traje 33. obljetnica osnutka 110. brigade ima u Republici Hrvatskoj, a naročito u mjestima i selima oko Karlovca gdje žive ostaci ostataka bivše vojske srpskih pobunjenika koje iritira i sama pomisao na 110-tu, koji ne prestaju sanjati o neispunjenom snu za neku njihovu Veliku Srbiju", naveli su i dodali da "ovakav oblik izljeva mržnje prema mirnim ljudima samo zato što su Hrvati ne mogu i neće prešutjeti". 

"Ovim putem tim istima što mrze sve hrvatsko i koji se ne mire porazom u Domovinskom ratu i koji ne priznaju da žive u Republici Hrvatskoj i ne poštuju ju kao svoju Domovinu da izvole vratiti putovnice države koje mrze, ispišu se iz državljana Republike Hrvatske i odu živjeti u državu gdje ih neće iritirati sve ono što obilježava Hrvatsku", poručuju iz Udruge 110. brigade ZNG/HV.

Pozvali su predstavnike srpske nacionalne manjine da se očituju o ovom činu. Udruga najavljuje da će pomno pratiti pravne postupke protiv napadača kako bi se osiguralo da se kazneno djelo ne okarakterizira kao manji prekršaj.

U narednim danima Udruga će održati sastanak s predstavnicima biciklističkog kluba Pedala laganini i braniteljskim udrugama kako bi razgovarali o ovom incidentu i poduzeli daljnje korake, najavili su. 

Županija i Grad osudili napad na sudionike biciklijade

Županija karlovačka i Grad Karlovac su osudili napad na sudionike biciklijade.

"Očekujemo da policija i državne institucije odrade svoj dio posla što prije, a svim pripadnicima 110. brigade i svim braniteljima poručujemo, da kao što su u Domovinskom ratu časno i dostojanstveno branili grad i domovinu, jednako tako i danas ostanu dostojanstveni", poručili su iz Grada.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je izrazila uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju i da će se "suživot u općini Vojnić nastaviti u duhu tolerancije i međusobnog poštivanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.