Kekin: Bartulica se druži s ekipom koja bi pola Hrvatske pripojila Velikoj Mađarskoj

Foto: N1

Saborska zastupnica Možemo i njihova kandidatkinja na izborima za Europski parlament Ivana Kekin na N1 televiziji komentirala je političke aktualnosti i nadolazeće europske izbore. Osvrnula se na prijedlog da Milorad Pupovac bude izabran na čelo saborskog Odbora za manjine, čemu se protivi Domovinski pokret.

"Podsjetila bih da prema našim ustavnim vrednotama i ono što smo se dogovorili kakvo smo društvo, ti ljudi predstavljaju svoje manjine, biraju se po posebnom ključu i oni su legitimno izabrani predstavnici manjina. Isključivanje njih po ključu toga koga oni predstavljaju i tko su oni je diskriminatorno. I to da se to već napravilo u vladi je zapravo Plenkovićev poraz i on je na neki način institucionalizirao tu diskriminaciju, ali da to sada prelazi na sabor. Mislim da su to koraci za koje smo se bojali da će ih Domovinski pokret provoditi i da HDZ neće adekvatno na iste odgovoriti."

"Plenković je nasrtao na demokratske institucije, to se ne može zanemariti"

Pupovac je izjavio da je uvjeren da će Andrej Plenković čuvati ustavne vrednote, pa i po cijenu vlasti, a Kekin smatra da je to previše optimističan pogled na situaciju. "Bojim se da taj pakt kojeg je Andrej Plenković na koncu konca sklopio s onima koji otvoreno nasrću na ustavne vrednote, puno govori. Plenković je sam nasrtao na demokratske institucije u proteklim mandatima i to se ne može zanemariti", rekla je Kekin pa nastavila:

"Od lex AP, od toga kako je krojio izborne jedinice, od postavljanja Ivana Turudića za našeg novog glavnog državnog odvjetnika... Predstavljanje Andreja Plenkovića kao čuvara demokracije i ustavnih vrednota, mislim da je preuzetno."

Što se tiče EU izbora, Kekin poručuje da su zadovoljni kampanjom te da su građani dobro rezonirali s temama koje su i za Možemo najbitnije. "Pitanje javnog prijevoza, pitanje jakih javnih sustava poput obrazovanja, mobilnosti naših klinaca, pitanje jakog javnog zdravstva, pitanje poljoprivrede kao ključno pitanje – kako se opterećuje poljoprivrednike davanjem poticaja što ih pretvara na neki način u birokrate..."

"Bartulica se druži s ekipom koja bi pola Hrvatske pripojila Velikoj Mađarskoj"

Komentirala je i Stjepu Bartulicu iz Domovinskog pokreta, koji je, poput nje, kandidat na EU izborima. "Podsjetila bih njegove glasače i one koja razmišljaju da glasaju za njega. Da on koji se potpisuje s ‘Croatia first’ u svojim objavama, sudjeluje na konferencijama radikalnih mađarskih udruga koje imaju osnovnu agendu propagiranje Velike Mađarske koja uključuje pola hrvatskog teritorija. Tako Bartulica vidi ‘Croatia first’ - na način da se druži s ekipom koja bi pola Hrvatske pripojila Velikoj Mađarskoj."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.