Libanon razočaran oproštajnim Bidenovim govorom: "Jedini možete napraviti razliku"

Foto: EPA

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdalah Bou Habib izrazio je razočaranje izjavama američkog predsjednika Joea Bidena o eskalaciji krize između Libanona i Izraela, ali je rekao da se nada da Washington ipak može intervenirati i pomoći.

"Nije bilo jako. Nije obećavajuće i ne bi riješilo ovaj problem. Još uvijek se nadam. Sjedinjene Države su jedina zemlja koja stvarno 'može napraviti razliku' na Bliskom istoku kao i u pogledu Libanona", rekao je Habib komentirajući oproštajni Bidenov govor u Ujedinjenim narodima.

Habib je govorio tijekom događaja koji je organizirala Zaklada Carnegie za međunarodni mir. Procjenjuje se da je pola milijuna ljudi raseljeno u Libanonu, rekao je. Libanonski šef diplomacije kazao je se libanonski premijer nada da će se sastati s američkim dužnosnicima u sljedeća dva dana.

Biden: Sveopći rat nije u ničijem interesu

Bou Habib je sugerirao da izraelska vlada ozbiljno ne teži dogovorenom okončanju borbi i umjesto toga nastoji pobijediti na bojnom polju.

Biden je ranije u govoru pred Općom skupštinom nastojao smiriti napetosti u trenutku dok postoje izgledi da će se rat između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas, koji traje gotovo godinu dana, preliti na Libanon u borbi protiv Hezbolaha.

"Sveopći rat nije u ničijem interesu. Čak i ako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće", poručio je američki predsjednik Općoj skupštini sa 193 zemlje članice. Biden je dobio pljesak kada je pozvao da Izrael i Hamas finaliziraju uvjete za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji su predložili Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.