Vučić u UN-u: Mi nismo spremali cvijeće za nacističke tenkove i platili smo cijenu

Foto: Facebook

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić govorio je sinoć na 79. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Na početku govora je citirao riječi Mahatme Gandhija: "Nema puta ka miru, mir je put."

"Obraćam vam se u ime Srbije, države slobode i pravde. Zemlje osnivačice UN-a. Obraćam vam se u ime zemlje koja svojim djelovanjem i principijelnom politikom odražava temu ovogodišnje skupštine. Situacija u svijetu djeluje još teže i mračnije nego prije godinu dana", rekao je. 

Podsjetio je na riječi Johna F. Kennedyja: "Čovječanstvo mora okončati rat, prije nego što rat okonča čovječanstvo." "Srbija i njeni građani dijele bol sa svima koji ginu u ratovima, i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Djeluje nevjerojatno da je svijet na rubu nuklearnog holokausta. Približavamo se rubu ponora", naveo je, prenosi Telegraf.

"Nepostojanje ravnoteže je srušilo i SSSR i Jugoslaviju"

"Moramo vratiti vjeru u mir, jedini put koji nema alternativu. Svim generacijama to dugujemo, budućnost svijeta je naš izbor i odgovornost... Lideri i najmoćnijih zemalja se uglavnom obraćaju samo svom javnom mnijenju. Ni ja se ne razlikujem mnogo, ali neću danas predstavljati samo Srbiju, visoke stope rasta, jer se hvaliti mogu i u svojoj zemlji", dodao je. 

Upozorio je kako je srušena Povelja UN-a. "Objasnit ću na primjeru svoje zemlje, najljepše Srbije, kako je rušena i gažena. Poslije velikih pobjeda u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a Srbi su kao narod imali najveće proporcionalne gubitke u Prvom svjetskom ratu. Bili smo među prvima koji su se suprotstavili nacistima. Mi nismo spremali cvijeće za nacističke tenkove, i platili smo visoku cijenu", rekao je. 

Istaknuo je kako će on govoriti o presedanu o kojem svi šute. "Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja povijesti i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim dijelovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije dogodilo slučajno ni samo od sebe, već uz sudjelovanje zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija. To je neistina", napomenuo je. 

"Želim da dobro razumijete mehanizme laži"

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, požalio se da lideri velikih sila traže poštivanje Povelje UN-a, ali ne i kada je u pitanju Srbija. "U naletu vlastite moći su, kada su mislili da mogu raditi što hoće, počeli rušiti norme međunarodnog prava. Gazili su sve norme međunarodnog prava, nisu ni tražili obrazloženja! Srbiju su napali i izvršili agresiju, a nije ih bilo briga za Povelju UN-a", kazao je. 

"Oni koji su izvršili agresiju na Srbiju pokušavaju odvojiti dio našeg teritorija. Hoće odcijepiti Kosovo od Srbije, i naoružavaju kosovske snage sigurnosti, koje će već sutra prerasti u vojsku Albanaca na teritoriju Srbije. I kada ih pitamo po kom to međunarodnom aktu radite, pošto je to pokušaj da se izazove rat i ruše norme UN-a, dobijemo najgluplji odgovor na svetu. Oni kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244 pošto su priznali Kosovo prije 15 godina. Oni kažu da su sila i Bog, i da mogu raditi što hoće i koliko god hoće", nastavio je.

"Što mi kao predsjednici slobodarskih zemalja možemo? Lažu godinama da ćemo donijeti rat na Balkan zbog Rusije. Mi nismo sluge ni SAD-a ni Rusije. Želim da dobro razumijete mehanizme laži, i da se svi zajedno pokušamo okupiti ovdje i mijenjati ovu organizaciju. Svijet je na rubu katastrofe", uvjeren je Vučić. 

"Naša obveza je da nikoga ne lažemo"

Vučić je citirao i Baracka Obamu: "Pravi mir nije samo odsustvo sukoba, već prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve."

"Za Srbe na Kosovu nema ni prisustva pravde, ni osobe slobode niti mogućnosti za sve. Politika Prištine svodi se na progon svega što je srpsko. Od zabrane prometa u dinarima, zabrane poštanskih usluga, do zabrane posjeta patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji", naglasio je. 

"Srbija je danas najuspješnija zemlja na Balkanu. Naša obaveza je da nikoga ne lažemo, i da svima kažemo istinu. Ove velike ne zanima ni pravo ni istina. A mala i ponosna Srbija može biti posvećena ekonomskom napredovanju, i gledati u budućnost, kada će principi međunarodnog prava biti vraćeni na svjetsku pozornicu. Jednu stvar nikome i nikada nećemo dati, a to su sloboda i neovisnost Srbije", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.