Pogubljen Amerikanac. Tvrdio da je nevin, i tužitelji su bili protiv smrtne kazne

Marcellus Williams pogubljen je u utorak navečer po lokalnom vremenu smrtonosnom injekcijom u američkoj saveznoj državi Missouri, nakon što je proveo više od dva desetljeća čekajući izvršenje smrtne kazne.

Williams, kojem su dvije prethodne egzekucije bile odgođene, tvrdio je da je nevin za ubojstvo Felicije Gayle 1998. godine u predgrađu St. Louisa koja je nasmrt izbodena nožem.

Direktorica komunikacija Odjela za kazneno-popravne ustanove Missourija, Karen Pojmann, rekla je da nitko iz obitelji Felicije Gayle nije prisustvovao pogubljenju, izvijestio je CBS.

Williamsov sin i dvojica njegovih odvjetnika prisustvovali su pogubljenju.

Bilo je puno ljudi koji su se protivili njegovoj smrtnoj kazni.

Odvjetnik koji je zastupao Williamsa tvrdio je da je došlo do rasne diskriminacije pri odabiru porotnika te da su DNK dokazi u slučaju bili loše obrađeni.

Uskraćeno mu pomilovanje

Williamsu je uskraćena posljednja mogućnost pomilovanja od Vrhovnog suda SAD-a, nakon što su najviši sud Missourija i guverner ranije ovog tjedna odbili njegove molbe za pomilovanje.

Ubodena je 43 puta

Na suđenju su tužitelji rekli da je Williams provalio u Gaylin dom u kolovozu 1998. i ubo je 43 puta velikim kuhinjskim nožem prije nego što je ukrao njezinu torbicu i suprugovo prijenosno računalo.

Gayle je bila socijalna radnica i bivša novinarka lista St. Louis Post-Dispatch.

Williamsovi odvjetnici naveli su da su zabrinuti oko vođenja njegovog slučaja, tvrdeći da su crni porotnici nepravedno isključeni sa suđenja.

Također su rekli da nije bilo forenzičkih dokaza koji povezuju Williamsa s mjestom zločina te da je oružje ubojstva bilo loše obrađeno, što je dovelo u pitanje DNK dokaze.

Oružje uzeli bez rukavica

Tužitelj je rekao da je slijedio proceduru u to vrijeme tako što je dotaknuo oružje ubojstva bez rukavica nakon što je testirano u kriminalističkom laboratoriju.

Williams je zatražio pomilovanje od republikanskog guvernera Missourija, Mikea Parsona, što je ovaj odbio: "Nadamo se da je ovo konačan kraj slučaja koji je desetljećima viktimizirao obitelj gospođe Gayle. Nijedan porotnik, nijedan sudac nikada nije smatrao da je Williamsova tvrdnja o nevinosti vjerodostojna."

No, mnogi su ipak bili protiv pogubljenja.

Jedan od njih bio je i britanski milijarder Richard Branson. Branson je rekao za BBC da je Williams nevin čovjek:

"Čak je i tužiteljstvo reklo guverneru da ga ne bi trebali pogubiti".

Obitelj žrtve podržavala je doživotnu kaznu umjesto smrtne, dok su se lokalni tužitelji zalagali za poništenje osude.

Dvaput odgođeno pogubljenje

Njegova su pogubljenja bila odgođena dva puta - jednom 2017. i jednom 2015. - zbog otkrića muškog DNK na oružju ubojstva koji nije odgovarao Williamsu.

Tadašnji guverner države, Eric Greitens, republikanac, formirao je komisiju za ispitivanje slučaja nakon što je odobrio drugu odgodu, ali je potom napustio ured usred skandala i komisija nikada nije donijela zaključak.

Također zabrinut zbog DNK dokaza, lokalni tužitelj Wesley Bell zatražio je saslušanje.

No tada je otkriveno da su DNK dokazi kompromitirani jer je netko iz tužiteljstva dotaknuo nož bez rukavica, pa je saslušanje otkazano.

"Ovaj ishod nije služio interesima pravde. Ako postoji i sjena sumnje u nevinost, smrtna kazna nikada ne bi trebala biti opcija", rekao je Bell.

"Crnac osuđen za ubojstvo bijele žene, gospodin Williams je do samog kraja tvrdio da je nevin", komentar je grupe odvjetnika koji su pokušali smrtnu kaznu preinačiti u doživotni zatvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.