Lovci u mutnom: Tri razloga zašto bi zabrana short-sellinga mogla imati kontraefekt

POSTOJI značajan rizik da privremena zabrana short-sellinga dionica banaka, koju su donijeli regulatori u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Belgiji, postigne upravo suprotan rezultat od onog koji se očekuje, tvrdi BBC-jev ekonomski analitičar Robert Peston.

Podsjetimo, regulatori ove četiri zemlje EU sinoć su donijele tu zabranu zbog dramatičnog pada vrijednosti dionica europskih banaka, posebno u Italiji i Francuskoj. Short-selling, ili kratka prodaja, u principu označava špekulativnu operaciju koja se provodi u očekivanju pada cijene vrijednosnih papira. Investitor posuđuje dionice ili druge vrijednosne papire od brokera i prodaje ih kako bi ih otkupio prema očekivanom padu njihovih cijena i, nakon što ih vrati brokeru, zaradio na padu cijena vrijednosnih papira.

> Investitori igraju na pad: Četiri zemlje EU zabranile "short-selling" dionica banaka

Pad vrijednosti dionica tolike magnitude može uništiti povjerenje onih koji ulažu u banke, što dovodi u pitanje likvidnost banke, pa se privremena zabrana kratke prodaje može vidjeti kao razumna mjera smirivanja, ukoliko se reducira "hirovitost" cijena dionica tih banaka.

Međutim, ta zabrana se također može protumačiti i kao panična mjera vlasti zemlja eurozone da osiguraju privremeni predah financijskim institucijama koje očito nisu toliko snažne koliko izgledaju. To bi konvencionalne ulagače u banke, ali i njihove kreditore, moglo dovesti pod veliki pritisak ta izvuku svoja ulaganja i štednje iz tih banaka, tvrdi Peston.


Tri razloga zašto bi zabrana mogla donijeti kontraefekt

1) Još nije u potpunosti jasno da li su veliki pad vrijednosti Societe Generalea i Unicredita uzrokovali short-selling špekulanti ili naprosto obični investitori i štediše.

2) Kada je short-selling zabranjen u nekim drugim zemljama, to je dovelo do povećane hirovitosti u cijenama dionica (suprotno od namjeravanog), jer je uzrokovalo odvraćanje određenih financijskih institucija, poput hedge fondova (nestandardni fondovi koji streme apsolutnom prinosu i fokusirani su na futurese i opcije), od sudjelovanja na tim burzama. Drugim riječima, likvidnost na tim tržištima je smanjena, jer je količina novca dostupnog za kupovinu i prodaju znatno reducirana.

3) Zabrana se odnosi samo na short-selling u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Belgiji. Ali dionicama tih zaštićenih banaka se trguje i na velikim međunarodnim burzama, poput britanskih i američkih, gdje je short-selling još uvijek dozvoljen. Tako da zabrana teoretski ne može spriječiti hedge fondove i druge investitore da provode short-selling dionica francuskih i talijanskih banaka na stranim burzama

Povijest nije ohrabrujuća


Britanski regulatori su 18. rujna 2008. godine također donijeli privremenu zabranu short-sellinga dionica banaka i drugih financijskih institucija. U roku od nekoliko dana Bradford&Bingley je propao te je nacionaliziran, a sredinom listopada su porezni obveznici morali spašavati Royal Bank of Scotland i HBOS/Lloyds, podsjeća Peston.

"Naravno, malo tko može decidirano tvrditi da su banke eurozone danas ranjive kao mnoge međunarodne banke 2007. i 2008. godine, ali presedan kojeg su postavile britanske banke pokazuje da zabrana short-sellinga ne mijenja fundamentalne okolnosti na burzama", zaključuje Peston.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.