Mađarska: Od srpnja smo izdali samo 14 nacionalnih karata Rusima i Bjelorusima

Foto: EPA

Mađarska je osudila "političku histeriju" u Bruxellesu nakon svoje odluke da ublaži viznu politiku prema ruskim i bjeloruskim državljanima, za što je Europska komisija zatražila "pojašnjenja". Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban, koji je ostao blizak Kremlju unatoč ratu u Ukrajini, potpisao je početkom srpnja ukaz o ublažavanju restrikcija za državljane osam zemalja, među kojima Rusiju i Bjelorusiju.

Europska komisija zatražila je objašnjenje, a kritike su uputili i konzervativci u Europskom parlamentu, koji su zabrinuti zbog mogućih sigurnosnih prijetnji Europi.

Weber još ranije pisao Michelu

"Apsolutno ne postoji nikakav pravni ili sigurnosni problem kad je riječ o nacionalnoj karti koju će moći dobiti državljani tih osam zemalja", rekao je mađarski ministar za europske poslove Janos Boka na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Štoviše, očito postoji svojevrsna politička histerija koju su stvorili većina u Europskom parlamentu i neke države članice", rekao je.

"U aktualnom geopolitičkom kontekstu, novi vizni status u Mađarskoj jako je sporan", ocijenio je Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke (EPP), najveće političke skupine u Parlamentu, u pismu poslanom potkraj siječnja predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Dodao je da bi takva politika "mogla otvoriti put prema špijuniranju i potencijalno omogućiti velikom broju Rusa da uđu u Mađarsku bez minimalne kontrole, što je velik rizik za nacionalnu sigurnost". 

Orban početkom srpnja posjetio Putina

Mađarska je od srpnja izdala samo 14 "nacionalnih karti" ruskim i bjeloruskim državljanima, rekao je Boka, mnogo manje od drugih država članica. Je li prisustvo Rusa i Bjelorusa u EU prijetnja sigurnosti "pitanje je o kojem se može razgovarati", rekao je.

"Ali ako mislite da postoji prijetnja, tada se to pitanje ne bi trebalo ticati samo Mađarske", naglasio je. 

Napetosti između Bruxellesa i Budimpešte, koja od 1. srpnja predsjeda Unijom, zaoštrile su se otkako je Orban početkom srpnja posjetio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da se u vezi te "mirovne inicijative" nije konzultirao s europskim kolegama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.