Međunarodna agencija za energiju jako snizila prognozu potražnje za naftom

Ilustracija: EPA

Međunarodna agencija za energiju (IEA) znatno je danas snizila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, izdvojivši posustajanje potrošnje u Kini, koje je u raskoraku s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC).

IEA sada očekuje da će potražnja ove godine porasti za 900 tisuća barela dnevno, snizivši dosadašnju procjenu za 70 tisuća barela dnevno, pokazuje mjesečno izvješće o tržištu nafte.

Kao glavni razlog snižene procjene savjetodavna agencija skupine vodećih potrošača okupljenih u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) navela je posustajanje potražnje iz Kine.

IEA sada procjenjuje da će kineska potražnja ove godine porasti za samo 180 tisuća barela dnevno budući da se šire makroekonomsko usporavanje vremenski poklopilo s pojačanom upotrebom električnih vozila. Skok prodaje električnih vozila prigušuje potražnju za motornim gorivima, a razvoj željezničke mreže istodobno koči uzlet domaćih zračnih putovanja. 

"Budući da se čini da kineska potražnja za naftom kopni i da u većini ostalih zemalja tek skromno raste ili se smanjuje, trenutni trendovi podupiru naša očekivanja da će globalna potražnja do kraja desetljeća dosegnuti vrhunac", priopćila je IEA.

"Prigušeni" rast potražnje očekuju i u 2025., za nekih 950.000 barela dnevno, potvrdivši važeću procjenu.

OPEC također snizio procjenu

I OPEC je ovaj tjedan snizio procjenu rasta potražnje u ovoj godini, s 2.11 milijuna na oko dva milijuna barela dnevno, istaknuvši probleme u građevinskom sektoru i pojačanu prodaju kamiona na ukapljeni plin i električnih automobila, koji bi mogli zakočiti potražnju za benzinom i dizelom. Gospodarstvo, pak, po njihovim procjenama solidno raste, uključujući i aktivnost u Kini. 

Snizili su i procjenu rasta potražnje u 2025. s 1.78 milijuna na 1.74 milijuna barela dnevno.

IEA u najnovijem mjesečnom izvješću napominje i da bi globalno tržište nafte iduće godine moglo biti prekomjerno opskrbljeno ako OPEC i njegovi saveznici zaista povećaju isporuke kao što su najavili.

Opskrba neovisnih proizvođača raste znatno snažnije od ukupne potražnje i bit će u ovoj i idućoj godini povećana za 1.5 milijuna barela, procjenjuju u IEA-i, izdvojivši SAD, Gvajanu, Kanadu i Brazil.

To znači da OPEC i njegovi saveznici mogu očekivati značajan višak na tržištu čak i ako ipak odluče i dalje smanjivati opskrbu dosadašnjim tempom, naglašava agencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.