Mesić u velikoj prednosti nad Kosor, HDZ i SDP izjednačeni

PREMA anketi provedenoj 24. i 25. studenog na 900 ispitanika iz cijele Hrvatske HDZ ima manje od pola posto prednosti pred SDP-om. HDZ je dobio 22,8 posto glasova, a SDP 22,4 posto. Što se tiče predsjedničkih izbora, Stjepan Mesić i dalje je u velikoj prednosti nad HDZ-ovom kandidatkinjom Jadrankom Kosor.

HDZ je još u listopadu dobio nešto više od 27 posto glasova, a SDP je tada dobio tek 18,9 posto. Samo mjesec dana kasnije, zbog afera koje su izbile ili kulminirale upravo u studenom, HDZ i SDP i skoro su izjednačeni, a analitičari smatraju kako je upravo Miomir Žužul pridonio padu popularnosti HDZ-a, piše Večernji list.

Tome pridonosi i činjenica da je prema Pulsovoj anketi Žužul, uz Hebranga, najnegativniji političar.
Politolog dr. Anđelko Milardović smatra kako bi Sanader trebao počistiti te afere, te slijediti opći interes, a ne interese pojedinih društvenih skupina.

Za Večernji list Milardović je rekao kako ne amnestira ni oporbu, već je smatra nedovoljno odlučnom u raščišćavanju afera. Smatra kako će oporba biti odlučnija tek kad prođu dvije godine zastupničkog staža nakon kojih stječe određene privilegije.

Što se tiče predsjedničkih izbora aktualni predsjednik Stjepan Mesić u velikoj je prednosti nad kandidatkinjom HDZ-a Jadrankom Kosor. Razlog te prednosti, tvrde analitičari, također su afere koje potresaju HDZ-ovu Vladu. Mesić je dobio glasove 56,8 posto građana, a Jadranka Kosor čak manje nego prošli mjesec - 17,1 posto.

Milardović smatra kako sve afere idu u prilog Mesiću, a politički analitičar Davor Gjenero dodaje kako je Mesićeva prednost što dobro funkcionira u kriznim situacijama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.