Milanović: "Kako se ono zove ta pravobraniteljica?" Ona mu odmah odgovorila

Foto: Pixsell/Savo Prelevic/Hina

PREDSJEDNIK Zoran Milanović je u današnjem novom napadu na sve i svakoga napao i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić koja je jučer poručila kako je Milanovićev verbalni napad na zastupnice Marijanu Puljak i Daliju Orešković seksizam.

"Drago mi je da se javila pravobraniteljica... Kako se ono zove? Recite mi vi. Ne znate, odlično... E sad ovako, zašto vas to pitam... Ima ljudi koji obavljaju, reklo bi se, dosta važne funkcije, na koje ih je izabrao sabor, a na koje se vi ni ja ne možemo sjetiti na prvu kako se zovu. Zove se Višnja Ljubičić. Na dužnosti je od kraja 10. mjeseca 2011. par tjedana nakon što sam ja postao premijer. Ona je osam godina radila taj posao, toliko da ja stvarno ne znam kako se ta osoba zove. Za ovu gospođu ne znam. Dobila je još osam godina mandata o vašem trošku u prosincu 2019.", rekao je Milanović.

Odgovor pravobraniteljice

Pravobraniteljica mu je ubrzo odgovorila. 

"To puno govori o njemu u periodu kad je bio premijer i primao četiri godine izvještaje Ureda pravobraniteljice i podržavao takva izvješća koja su slana u parlament i koja su podržavana. Djela govore za sebe i sve organizacije civilnog društva koje se javljaju dovoljno govore koliko je ova institucija napravila po pitanju ravnopravnosti i otvorila pitanja u područjima o kojima se nije dovoljno govorilo. U ovih osam godina mog mandata prošle su tri vlade i bila su tri saziva sabora, tri ureda predsjednika, sve smo te institucije opsluživali s informacijama koje se nalaze na jednom mjestu za slaganje njihovih izvješća, govora i aktivnosti na međunarodnoj i regionalnoj razini. Ne bih htjela govoriti o tome koliko je institucija pravobraniteljice napravila u posljednjih nekoliko godina, mislim da djela govore dovoljno", kazala je Višnja Ljubičić na prozivke premijera Zorana Milanovića u Newsroomu N1 televizije

Dodala je da Milanovićeve izjave idu na osobnu razinu i korištenjem dobi i obiteljskog statusa što i proširuje priču vezano uz osobnu razinu razračunavanja. Naglašava da takve poruke mogu dovesti do devijacija u društvu.

"Seksizmi i ovakva retorika kojom se omalovažavaju žene temeljem spola, dovodi do ostalih devijacija u društvu, obiteljskog nasilja i drugih oblika nasilja. Političari koji su na visokim pozicijama moraju voditi računa o retorici u javnom diskursu jer su važne poruke koje šalju, posebno mladim ljudima", kazala je pravobraniteljica Ljubičić. 

Pravobraniteljica se još ranije, odmah nakon Milanovićevog današnjeg napada na nju, oglasila i priopćenjem. 

"Vezano za izjavu predsjednika u kojoj navodi da se kao predsjednik države nije mogao sjetiti tko je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova mogu samo reći da je žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova već 9 godina.

To znači samo jedno, a to je da gospodinu Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu bila u fokusu interesa, a čini se da će tako biti i dalje s obzirom na izjave koje je davao u prošlih nekoliko dana u kojima se na neprimjeren način obračunava sa ženama koristeći se etiketiranjem i osobnom razinom napada.

Za informaciju, izvješća Republike Hrvatske koja su se odnosila na pitanje ljudskih prava i bila službeno prezentirana pred Vijećem Europe, UN-om ili Europskim parlamentom obuhvaćala su podatke i reference koje je institucija Pravobraniteljice osiguravala za te prigode, a koje iz niti jednog drugog izvora nisu mogle biti dobivene, odnosno imati isti značaj i kredibilitet", navodi se u odgovoru iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.