Muslimani u Sloveniji traže da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine

Ilustracija: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Islamska zajednica u Sloveniji upozorava da učenici u osnovnim školama barem jednom tjedno za užinu dobiju svinjetinu pa mnoga muslimanska djeca tada jedu samo komad kruha i jabuku. Stoga traže uvođenje i jelovnika bez svinjetine. 

Ubrzo im je stigao odgovor kako škole nisu restorani i da nemaju dovoljno osoblja za takve prilagodbe. Neki smatraju da bi se muslimani trebali prilagoditi lokalnim običajima ako se žele integrirati u slovensko društvo. "Ovakva tvrdnja je nečuvena i nedopustiva", ističu iz islamske zajednice.

Preporuka je da crveno meso bude na jelovniku četiri puta mjesečno

Tvrde da, ako većina škola može ponuditi ribu učenicima petkom i Pepelnicom, kako to nalaže kršćanska tradicija, onda vrijedi razmisliti da se i za muslimansku djecu omogući jelovnik bez svinjetine. Naglašavaju da su analizirali jelovnike u svim slovenskim osnovnim školama tijekom sedam tjedana te da im je najvažniji zaključak kako je "svinjetina prečesto na jelovnicima". 

"Riječ je o prosjeku dva do tri puta tjedno, što nije čak i u skladu sa smjernicama zdrave prehrane", kazala je Ela Porić, voditeljica radne skupine pod pokroviteljstvom islamske zajednice. 

Preporuke nadležnog ministarstva kažu da bi crveno meso trebalo biti na jelovniku samo četiri puta mjesečno, piše 24ur.com. Škole ističu da se zbog kadrovskih i financijskih poteškoća ne mogu svima prilagođavati. 

"Naš posao nije hraniti djecu"

"Željela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu prehrambene ustanove, a nismo ni dječji vrtići niti financijske institucije", kaže predsjednica Društva ravnatelja i pomoćnika ravnatelja Slovenije Mojca Mihelič. 

Ponudila je mogućnost da se na svim mesnim obrocima jasno označi o kojem se mesu radi. Dodatno, potvrdila je da bi škole mogle ranije objavljivati jelovnike kako bi roditelji mogli pronaći alternativna jela za svoju djecu na dane kad je svinjetina na jelovniku. 

Porić kaže da je sustav školske prehrane dobro uhodan, ali da i najbolji sustav uvijek ima prostora za napredak. "Naš posao nije hraniti djecu. Posao škola je odgajati i obrazovati", odgovara joj Mihelič. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.