Japan: Naši avioni F-15 i F-35 ispalili signalne rakete zbog ruskog špijunskog aviona

Ilustracija: EPA

Japan je priopćio da su njegovi ratni zrakoplovi jučer ispalili signalne rakete kako bi upozorili ruski špijunski zrakoplov da napusti zračni prostor iznad sjevernog Japana. 

Japanski ministar obrane Minoru Kihara rekao je novinarima da je ruski zrakoplov Il-38 ušao u japanski zračni prostor iznad otoka Rebun, nedaleko od obale najsjevernijeg glavnog otoka Hokkaida. Dodao je da je ruski zrakoplov tijekom svog petosatnog leta u tom području u tri navrata kršio japanski zračni prostor.

Sve se dogodilo samo jedan dan nakon što je zajednička flota kineskih i ruskih ratnih brodova oplovila japanske sjeverne obale. Kihara je rekao da bi povreda zračnog prostora mogla biti povezana sa zajedničkom vojnom vježbom koju su Rusija i Kina najavile ranije ovog mjeseca.

Japan zabrinut zbog rastuće vojne suradnje između Kine i Rusije

Napomenuo je kako je Japan podigao više borbenih zrakoplova F-15 i F-35, koji su po prvi put upotrijebili signalne rakete nakon što su ruski zrakoplovi ignorirali njihova upozorenja. "Povreda zračnog prostora bila je vrlo žalosna", naglasio je, potvrdivši da je Japan "snažno prosvjedovao" Rusiji diplomatskim kanalima i zahtijevao poduzimanje preventivnih mjera.

"Provest ćemo naše operacije upozorenja i nadzora dok pažljivo pratimo njihove vojne aktivnosti", najavio je Kihara. Tvrdi kako je uporaba signalnih raketa legitiman odgovor na povredu zračnog prostora i da je Japan "planira koristiti bez oklijevanja", prenosi Associated Press.

Japanski obrambeni dužnosnici vrlo su zabrinuti zbog rastuće vojne suradnje između Kine i Rusije te sve snažnije aktivnosti Kine oko japanskih voda i zračnog prostora. To je navelo Tokio da značajno ojača obranu jugozapadnog Japana, uključujući udaljene otoke koji se smatraju ključnima za japansku obrambenu strategiju u regiji.

Japan i Rusija su u teritorijalnom sporu oko skupine otoka pod ruskom kontrolom, a koje je bivši Sovjetski Savez oteo Japanu na kraju Drugog svjetskog rata. Svađa je spriječila dvije zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim su službeno okončana njihova ratna neprijateljstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.