Najveće selo s hrvatskim stanovništvom u Srbiji bez vode od srpnja. Sad se to rješava

Foto: Hina

Za tri godine selo Tavankut, na sjeveru Bačke, konačno bi trebalo imati stalnu opskrbu vodom, priopćio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je grad Subotica poduzeo prvi korak ka izgradnji vodovodne mreže do toga mjesta, naseljenog velikim brojem Hrvata.

Skupština grada Subotice izdvojila je rebalansom proračuna nepunih 50.000 eura za izradu projektne dokumentacije za magistralni vodovod Subotica - Tavankut, a radovi na njegovoj izgradnji trajali bi tri godine.

"Nakon dugog razdoblja čekanja, izazovi vodoopskrbe u Tavankutu su pred rješavanjem", konstatirao je DSHV-a i podsjetio da je to selo jedino naseljeno mjesto na teritoriju Grada Subotice koje nema javni vodovod.

Na vrhuncu toplinskog vala najveće selo sa stanovništvom hrvatske pripadnosti u Srbiji ostalo bez vode

To najveće selo sa stanovništvom hrvatske pripadnosti u Srbiji ostalo je bez vode na vrhuncu toplinskog vala u srpnju, što je po tadašnjoj ocjeni pripadnika ove zajednice i DSHV-a posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja elementarnih komunalnih potreba toga naselja na sjeveru Bačke.

Stranka hrvatske manjine sada se zahvalila Gradskom vijeću i vladajućoj većini što je podržala projekt opskrbe Tavankuta vodom i najavila da će pomno pratiti njegovu realizaciju.

DSHV, koji ima tri vijećnika u lokalnom parlamentu, u srpnju se priključio vladajućoj većini uz očekivanje da će biti uključen u procese donošenja odluka.

DSHV: Postavljat ćemo pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji živi u Subotici

Tada su istaknuli da će kao partner lokalnoj vlasti "visoko na agendi grada Subotice postavljati pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji ovdje živi".

Sudjelovanje u gradskoj vlasti Subotice u DSHV-u smatraju iznimno važnim jer su grad i nekoliko okolnih sela na sjeveru Vojvodine političko, obrazovno, informativno i kulturno središte hrvatske zajednice, koja je najbrojnija upravo u ovom dijelu Srbije.

Lokalni izbori u Srbiji održani su 2. lipnja, a vladajuću većinu u Skupštini grada Subotice čine vijećnici Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.