NASA-in astronaut snimio razorni uragan iz svemira. Pogledajte

Foto: Matthew Dominick/X

NASA-in astronaut Matthew Dominick snimio je s Međunarodne svemirske postaje fotku uragana Beryl na Karibima i objavio je na društvenoj mreži X.

Uragan, tada kategorije 4, imao je udare vjetra jake oko 215 km/h.

Poginulo najmanje petero ljudi

Beryl je u međuvremenu dosegao rekordnu snagu 5, objavio je Nacionalni centar za uragane, kad je pogodio Karibe. Na otocima u Karipskom moru poginulo je najmanje šestero ljudi.

Premijer Grenade, Deacon Mitchell, rekao je da to najvjerojatnije nije konačan broj smrtnih slučajeva. Vjetar je dosegao brzinu od 265 km/h.

"U pola sata Carriacou je sravnjen s zemljom", kazao je Mitchell.

Uragan je, prolazeći preko Grenade, uništio brojne zgrade, prekinuo električne i telefonske žice gotovo svim stanovnicima otoka. 

 Slično je prošla i susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini gdje je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi otoka su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.

Sutra prijeti Kajmanskom otočju i meksičkom poluotoku Yucatan

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, izgleda da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak.

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju.

"Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju", rekao je premijer Jamajke, Andrew Holness.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.