Novi biser HDZ-ovog Ćorušića: "Konačno su četiri vodeća čovjeka u državi praktični katolici"

Foto: Hina,Index

HDZ-ov potencijalni ministar zdravstva Ante Ćorušić u HRT-ovoj emisiji Labirint rekao je kako je dobra stvar za državu činjenica što je Tihomir Orešković praktični katolik.

"Znam da je praktični katolik kao i njegova supruga. Ja znam da su se nama supruge znale susretati na zornicama kad je on pokušavao napraviti kuću u Šestinama kad je bio direktor Plive, tako da praktični katolik je, i ja mislim da je to za društvo i za Hrvatsku jako dobro, da su konačno četiri vodeća čovjeka u državi - dakle gospodin Orešković, predsjednica Kitarović, gospodin Karamarko i gospodin Petrov su praktični katolici, to nismo nikad imali, kaže Ćorušić", rekao je Orešković.

S obzirom da je po svom Ustavu Hrvatska sekularna država, a svi dužnosnici koje je Ćorušić spomenuo dužni su provoditi Ustav bez obzira kojoj vjerskoj zajednici pripadali, ostaje nejasno što je Ćorušić zapravo želio reći.

> Evo kako bi Ćorušić reformirao zdravstvo: Ako hoćeš bolji krevet ili madrac, moraš dodatno platiti

Sam Ćorušić, pak, ima stavove veoma bliske nauku katoličke Crkve. Kao takav on je izraziti protivnik pobačaja, ali ga ipak ne bi zabranio. Po njemu je aktualni zakon o pobačaju rezultat totalitarističkih vremena komunističke Jugoslavije.

"Ljudski život počinje sa spajanjem muške i ženske spolne stanice. Pobačaj jest dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života. To je jedina istina. Apsolutna zabrana ne dolazi u obzir. Moramo biti svjesni u kojem društvu živimo, ali bolja i etičnija procedura je potrebna. Ovaj stari zakon donesen je za vrijeme totalitarizma. Moramo to uljuditi u interesu zdravlja žena i djece. Trećinu žena sam odgovorio od pobačaja", rekao je nedavno Ćorušić u Dnevniku HRT-a.


Protivnik spolnog odgoja

Ćorušić je izraziti protivnik spolnog odgoja u školama, što je predlagala Milanovićeva Vlada.

"Moje dijete neće ići na nastavu spolnog odgoja. Naravno da nemam ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali sam apsolutno protiv modula 4 koji govori o spolnosti pod snažnim utjecajem tzv. rodne ili "gender" ideologije. Jedan od autora modula bio je suradnik Thea Sandforta, osvjedočenog i osuđenog pedofila iz Nizozemske. S njim je čak napisao i knjigu...Ovo što Jovanović i njegova bratija rade je nametanje svjetonazora. To je ideološko eksperimentiranje nad vlastitim građanima. (…) Moju djecu ću odgajati ja i moja supruga a ne ministar Jovanović i njegova Partija. No, ako neki roditelji žele da njihova djeca baš uče modul 4, neka taj predmet bude izborni, kao što je i vjeronauk", konstatirao je jednom priliko Ćorušić.

> "Ako Ilčić i Ćorušić budu ministri mnogi će u Hrvatskoj ostati bez šanse da postanu roditelji"

"Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji ozakonjeno je ubijanje"

Ono što će biti zanimljivo vidjeti je kako će se Ćorušić, ukoliko zaista zasjedne u ministarsku fotelju, postaviti prema pitanju umjetne oplodnje koja je za sve više parova jedini način da dobiju vlastitu djecu.


On se, tada još u debeloj oporbi, 2012. godine usprotivio novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. HDZ-ovci su tada glasali protiv novog zakona kojeg je donijela Milanovićeva Vlada u srpnju te godine.

HDZ je tada u potpunosti podržao stav hrvatskih biskupa i inicijative "I ja sam bio embrij" u njihovu stavu vezanom za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Najviše im je smetalo to što se omogućava oplodnja ženama bez partnera te zamrzavanje zametaka na pet godina.

Ante Ćorušić tada je rekao kako novi zakon smatra protunaravnim i usmjerenim protiv očinstva.

"Mi smo jedina vrsta na ovoj planeti kojoj je Bog rekao 'ne ubij', a upravo se ovim zakonom omogućuje ubijanje nedužnih i nevinih, ubijanje onih koji se ne mogu braniti. Dijete rođeno postupcima izvantjelesne oplodnje je također božji dar. Sporan je način. Da bi dobili jedno dijete ovakvim postupcima umjetne oplodnje kao što sugerira novi zakon, vi morate desetero njegove braće i sestara žrtvovati", rekao je Ćorušić.

Bogatima bolja zdravstvena skrb

Ipak, najšire slojeve možda je najviše pogodila Ćorušićeva vizija zdravstva.

"Moramo narodu reći istinu da onaj tko ima više i više uplaćuje u pojedine fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja će imati bolju skrb. Našem narodu netko treba objasniti da ne možemo imati jednako kvalitetan sustav kao i zemlje u okruženju, Slovenija, Njemačka i Austrija, koje izdvajaju mnogo veći novac po "glavi stanovnika" za zdravstvo. Hrvatska još uvijek ima socijalistički zdravstveni sustav", rekao je Ćorušić dodavši da su se svi ostali sustavi, osim zdravstvenog, već prebacili na "kapitalizam".

"Ista će ostati standardna razina socijalne zaštite za sirotinju", kazao je HDZ-ov mogući ministar. "Ali, bolju skrb će imati ljudi koji mogu više platiti", rekao je Ćorušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.