Oboren transportni avion iznad Sudana, pronađeni ruski dokumenti. Rusija: Istražujemo

Screenshot: X

Sudanske paravojne Snage za brzu potporu (RSF) priopćile su da su oborile transportni avion u Darfuru, na zapadu zemlje. Pojavile su se snimke koje prikazuju borce paravojnih snaga kako stoje na polju koje je puno krhotina. Borci na snimkama pokazuju nešto što izgleda kao identifikacijski dokumenti pronađeni u nesreći.

Iz ruskog veleposlanstva u Kartumu potvrđeno je da ruski diplomati istražuju incident koji se dogodio blizu granice s Čadom. U poruci veleposlanstva stoji da su Rusi u to vrijeme mogli biti u avionu. RSF je u ratu sa sudanskom vojskom od travnja prošle godine.

Borci RSF-a: Oborili smo ga projektilom zemlja-zrak

Paravojne snage tvrde da su oborile "strani ratni zrakoplov" koji je pomagao sudanskoj vojsci. Bez nuđenja dokaza navode da je oboreni avion bacao bombe na civile. "U operaciji su eliminirani svi strani plaćenici u zrakoplovu", stoji u priopćenju.

Borci RSF-a na snimkama stoje kod goruće olupine i govore da su oborili avion projektilom zemlja-zrak. Pokazuju identifikacijske dokumente, uključujući rusku putovnicu i osobnu iskaznicu koja je povezana s tvrtkom sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je telefonski broj bio isključen.

Zgužvana sigurnosna kartica, također navodno iz aviona, identificirala je avion kao Iljušin Il-76 kojim je upravljao New Way Cargo iz Kirgistana. Zanimljivo je da je skupina Conflict Observatory, koju financira američki State Department i koja prati rat u Sudanu, povezivala navedeni avion s naoružavanjem Snaga za brzu potporu. Iz toga proizlazi da je RSF možda slučajno oborio avion. 

Zemlja je već godinama nestabilna

U izvješću Conflict Observatoryja naglašeno je da je oružje iz Emirata transportirano letovima za Amdjarass, grad u Čadu koji se nalazi nedaleko od granice. "Ujedinjeni Arapski Emirati koristili su zračnu luku kao putnu točku za dostavu oružja RSF-u", navodi se u izvješću i napominje da su Emirati ponudili zajam od 1.5 milijardi dolara za brzo proširenje zračne luke. 

Stručnjaci Ujedinjenih naroda smatraju da su optužbe da su Emirati naoružali RSF "vjerodostojne". U ratu u Sudanu dosad je ubijeno više od 24.000 ljudi. Sudanska vojska trenutno provodi pojačanu ofenzivu u blizini Kartuma, dok se njezini saveznici bore protiv RSF-a u Darfuru.

Sudan je nestabilan otkako je u ustanku 2019. smijenjen dugogodišnji diktator Omar al-Bašir. Kratkotrajna tranzicija prema demokraciji izbačena je iz tračnica kada su dvojica generala, Abdel-Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo iz RSF-a, udružili su snage kako bi pokrenuli vojni udar u listopadu 2021. Međutim, njih dvojica posvađala su se i započela međusobni sukob prošle godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.