Okončana osmodnevna drama: Nakon što je ubio policajca, Korade pronađen mrtav!

NA IMANJU generala Korade je došlo do pucnjave, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Prema izjavama Marijana Benka i Ivana Nađa, Ivan Korade je počinio samoubojstvo. Ipak, neki smatraju kako je ubijen, jer je prema nekim informacijama Korade na policiju otvorio vatru, a specijalci su ga molili da ne puca. Kad je ponovo zapucao, navodno su ga ubili. 

I Ivan Nađ potvrdio je da je Ivan Korade pronađen mrtav u vikendici iz koje je pucao, kazavši kako je počinio samoubojstvo. Kod njega je, kako se doznaje, pronađen čitav arsenal oružja.

Novinska konferencija zakazana je za 18 sati u Zlatar Bistrici.

Do pucnjave je došlo na njegovu imanju. Novinarima i susjedima rečeno je da se sklone na sigurno.

> Koradini suborci: Očekivali smo ovakav ishod događaja, PTST nije opravdanje

> Koradin odvjetnik: Imao sam zle slutnje koje su se nažalost ostvarile

Borovec potvrdio da je jedan policajac preminuo

Krunoslav Borovec kazao je kako je jedan policajac preminuo. Korade je pucao iz vikendice u kojoj su ga opkolili.

Ubijeni policajac navodno je pripadnik Kobri, specijačlne policije koja je pretraživala Koradino imanje.

Nad Velikom Veterničkom i jutros je prelijetao helikopter, koji je, kako se doznaje, ranjenog muškarca prevezao u bolnicu. 

Još uvijek se ne zna koliko je točno ranjenih ni koliko su teško ranjeni. U Domu zdravlja u Zlataru ništa nismo uspjeli saznati o stanju ranjenih specijalaca koji su onamo navodno nakon pucnjave prevezeni s prostrijelnim ranama. Žena koja se javila na telefon spustila je slušalicu, kada smo upitali koliko ih je dovezeno i u kakvom su stanju.

Ispred Doma zdravlja policija je raščistila parkiralište i oslobodila prilaze kako bi ranjenim policajcima prije bila pružena liječnička pomoć.

Kako kažu novinari okupljeni na terenu, neko se vrijeme konstantno čula pucnjava, a policija je novinare izbacila iz sela dok traje akcija.

Navodno su, kako javljaju neki mediji, uhićena dva Koradina pomagača.

Velikom Veterničkom proletjelo je nekoliko vozila Hitne pomoći. Cijelo selo je blokirano u krugu od oko kilometra od vikendice.

Korade pucao prvi?

Kako se doznaje od policije, Korade je prvi zapucao i to dok su prečešljavali teren oko njegove vikendice. Ovaj je otvorio vatru, prilikom čega je ubijen jedan specijalac i ranjeno njih više.

Njegovi su suborci za vrijeme potrage nerijetko govorili kako će se general prije ubiti nego se predati policiji. To se pokazalo točnim, jer Korade se grčevito borio protiv uhićenja.

Bio je cijenjen, ali i omražen
 
Umirovljeni general Ivan Korade tijekom rata je obnašao dužnost zapovjednika VII. gardijske brigade Puma, a u hrvatskoj je javnosti posebno poznat po tome što je tijekom operacije Oluja među prvima ušao u Knin gdje je na tamošnjoj tvrđavi izvjesio hrvatsku zastavu.

Zbog svojih ratnih zasluga bio je iznimno cijenjen među suborcima iz brigade kao i među kolegama iz generalskog zbora, no bio je poznat i po nasilništvu do kojeg je redovito dolazilo kada je bio pijan.

Prošle je godine u kolovozu sudjelovao u incidentu koji se dogodio u jednom varaždinskom kafiću u koji je upao naoružan pištoljem. Na sreću tada je izbjegnut mogući pokolj, no general je tada pretučen te je zadobio lomove čeljusti i nosne i jagodične kosti.

Prije dva dana kazneno je prijavljen za tri teška ubojstva, jedno ubojstvo, jedan pokušaj teškog ubojstva, prijetnje i otmicu. Odmah nakon što su stravična ubojstva u Velikoj Veterničkoj i Vitešincu otkrivena, policija je s Koradom htjela obaviti obavijesni razgovor, a osumnjičen je tek pet dana nakon raspisivanja tjeralice za njime.

U svom krvavom pohodu ubio je 15-godišnjeg Gorana Hudića, njegovu 62-godišnju baku Ciliku, 63-godišnjeg Franju Kosa i 36-godišnjeg Davora Petriša. Lakše je ranio 59-godišnjeg Vladu Knoka, a bio je osumnjičen i za otmicu

R.I.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.