Što Orban zapravo želi?

Foto: EPA

Nije to bio lak sastanak ni za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ni za mađarskog premijera Viktora Orbana, ali su se ipak uspjeli koliko-toliko osmjehnuti dok su se rukovali pred kamerama.

"Zamolio sam ukrajinskog predsjednika da razmisli o tome bismo li mogli preokrenuti stvari, ubrzati mirovne pregovore tako što ćemo prvo prekinuti vatru", rekao je Orban, tvrdi nacionalist, u kratkoj izjavi za novinare dok je stajao uz Zelenskog u Kijevu. Orban je bio u prvom posjetu glavnom gradu Ukrajine otkako je Rusija 2022. pokrenula invaziju na tu zemlju.

"Prekid vatre povezan s vremenskim rokom dao bi šansu da se ubrzaju mirovni pregovori", dodao je mađarski predsjednik, poznat po prijateljskim vezama s Rusijom, koji je često odlagao sankcije čelnicima iz Kremlja i pakete vojne pomoći EU-a za Ukrajinu. "Razgovarao sam o toj mogućnosti s predsjednikom i zahvalan sam mu na njegovim iskrenim odgovorima", rekao je, prenosi Deutsche Welle.

Zelenski poziva na "pravedan mir"

Sam Zelenski tijekom svog obraćanja Orbanov prijedlog nije ni spomenuo. Govorio je samo o želji za "pravednim mirom". Ukrajinski predsjednik ranije je iznio ocjenu da bi prekid vatre omogućio Rusiji ponovno naoružavanje i da to ne bi dovelo do okončanja rata.

Zelenski je pozvao članice Europske unije da nastave s pružanjem vojne pomoći Ukrajini, koja, prema posljednjim službenim podacima, sada iznosi ukupno 38 milijardi dolara - od EU i od država članica pojedinačno.

Ihor Žovkva, zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, nešto kasnije je poručio: "Stav Ukrajine je sasvim jasan, razumljiv i poznat. Mi kažemo da Ukrajina zaista želi mir za sebe. To je logično." "Za to imamo i sredstvo: mirovni samit koji je održan, a mi se pripremamo i za drugi", rekao je Žovkva, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfaks.

Kijev i Budimpešta: teška veza

Odnosi između Orbana - koji je često izoliran između 27 lidera EU zbog njegovih kritika pomoći Kijevu - i Zelenskog već dugo su napeti. Mađarski predsjednik također optužuje Kijev da ugrožava pravo na jezik oko 150.000 etničkih Mađara u Ukrajini. Zbog njegovog protivljenja sve do prošlog tjedna odlagan je početak pregovora o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji.

Do Orbanovog posjeta Kijevu došlo je na početku mandata Mađarske na mjestu predsjedavajućeg EU. Budimpešta će u narednih šest mjeseci predsjedati samitima EU i ministarskim sastancima. "Cilj mađarskog predsjedanja je da doprinese rješavanju izazova s kojima se suočava Europska unija. Moje prvo putovanje me zato odvelo u Kijev", napisao je Orban na Facebooku.

Alberto Alemanno, analitičar s pariškog sveučilišta HEC, odmah je optužio Orbana za prekoračenje ovlasti. "Unatoč posjetu (Kijevu), rotirajući predsjedavajući Vijeća EU Viktor Orban NE predstavlja EU27 u njegovoj zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Svaka druga tvrdnja je u najboljem slučaju uljepšavanje stvarnosti, a u najgorem slučaju je to zloupotreba", napisao je Alemanno na platformi X.

Promjena politike ili...?

Ali, je li posjet Ukrajini znak promjene Orbanove politike ili samo namjera da u ulozi predsjedavajućeg EU djeluje pomirljivije? Prema Andreasu Bocku iz berlinskog trusta mozgova Europsko vijeće za vanjske odnose, to je malo vjerojatno.

"Njegova politika se strogo rukovodi interesima. Iako je razgovor o putevima za okončanje rata od ključnog značaja, Orbanov poziv na prekid vatre nije od pomoći, jer će Ukrajinci prihvatiti samo pravedan mir. On će vjerojatno nastaviti svoju politiku prijateljskog odnosa prema Rusiji, Kini i Trumpu", ocijenio je Bock u pisanoj izjavi za DW.

"Dok su mnogi europski lideri već ranije u znak solidarnosti posjetili Kijev, Orban tamo do sada nikada nije bio. Sada želi iskoristiti mađarsko predsjedavanje kao platformu za mirovne prijedloge koji u velikoj mjeri koriste Rusiji", zaključio je njemački analitičar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.