Puljkov plan za gužve u centru Splita: Kružni tok, dva parkirališta, rušenje zgrade

Ilustracija: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će idući ponedjeljak na sastanku s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture predstaviti prometno rješenje za trajektnu luku, javlja Dalmatinski portal.

"Napravili prometnu studiju s Fakultetom građevine, arhitekture i geodezije u Splitu. Oni su napravili prometni model, provjerili smo tehničke aspekte svega toga te imamo vrlo konkretno rješenje za ulaz i izlaz iz trajektne luke. Kada se vratimo iz Ministarstva, napravit ćemo javnu prezentaciju tog projekta", najavio je Puljak.

Ulaz iza Koteksovog nebodera

Ukratko je objasnio kako se najnovijim rješenjem predviđa prometni ulaz u luku iza Koteksovog nebodera koji bi prelazio preko parkirališta u Biankinijevoj ulici. Na putu im stoji jedna zgrada koju bi trebali srušiti.

"U luci bi se napravio kružni tok na mjestu gdje je sada željeznička pruga koja bi se skratila. Tako bi dolje ulazili samo oni koji imaju što raditi u luci, a ne bi se više kroz nju prolazilo kao što se sad radi", objasnio je gradonačelnik.

Najavio je i parkiralište od nekih 700 mjesta u produžetku današnje željezničke pruge, a drugo parkiralište za stanovnike tog dijela grada napravilo bi se na kraju pruge gdje je Željezničar na Bačvicama.

"Izlaz iz luke bi bio na istoj prometnici, samo u drugom smjeru. Napravili bismo autobusnu stanicu te terminal za taksiste, a čak bismo imali mali terminal za odvoz smeća iz centra grada, pa bi onda tamo napravili oni famozni pres kontejner. Dakle, tako bismo riješili sve probleme", rekao je Puljak. 

Uskoro prezentacija svih projekata

No nije htio više dužiti o iznimno važnom projektu za grad, već je najavio da će uskoro napraviti prezentaciju svih gradskih projekata, uključujući arhitektonsko-urbanistički natječaj za rješenje Starog placa, Duilova, Poljuda, Brodarice i Kopilice.

"Predstavit ćemo sve te projekte i planove koje imamo. Prvi od njih je Stari plac. Otvorit ćemo javnu diskusiju za taj projekt i to ćemo napraviti u sljedećih petnaestak dana. Tada ćemo predstaviti i rješenje izlaska iz trajektne luke", najavio je gradonačelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.