Orbanova hobotnica širi se na Hrvatsku. Evo što želi postići

Foto: EPA

IZBORI za Europski parlament, koji se trebaju održati u svibnju, mogli bi konačno dovesti do razračunavanja Europske pučke stranke (EPP) sa svojom poluodmetnutom članicom Fidesz, vladajućom strankom u Mađarskoj. Kampanja koju za europske izbore vodi predsjednik Fidesza i mađarski premijer Viktor Orban temelji se baš na napadima na Europsku uniju i njezine institucije, dok je EPP, s druge strane, najveća politička grupacija stranaka unutar EU-a i velika zagovornica europskog projekta.

Orban je mađarsku oblijepio plakatima u kojima proziva EPP-ovog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, kojega je s milijarderom Georgeom Sorosom proglasio najvećim neprijateljem mađarskog naroda. To je zapravo tek najnovija u nizu Orbanovih ciljanih provokacija, no čini se da je sada konačno pretjerao i prema EPP-u, koji je bez nekih burnih reakcija promatrao kako Orban u proteklom desetljeću Mađarsku pretvara u neliberalnu demokraciju, progoni nevladine udruge, uništava neovisne medije i ispunjava sve državne institucije Fideszovim vjernim kadrovima. 

EPP se okreće protiv Orbana, HDZ ga šutke podržava

Prema stranim medijima, zbog Orbanovih najnovijih ispada - između ostaloga je svoje kritičare iz EPP-a nazvao “korisnim idiotima” - uskoro se sprema glasanje unutar EPP-a o tome treba li Fidesz suspendirati ili čak izbaciti, što je već zatražilo dvanaest stranka iz ove političke obitelji. Ipak, bit će ključno kako će se prema tome postaviti njemačke stranke CDU i CSU, napose potonja, koja je pod vodstvom prethodnog predsjednika Horsta Seehofera uvijek bila na Orbanovoj strani, posebno kada je riječ o politici prema izbjeglicama i migrantima.

No novi lider CSU-a Markus Söder nije tako blagonaklon Orbanu te je izjavio da ga politika mađarskog premijera brine i da su “njegove najnovije izjave neprihvatljive”. Glavni kandidat EPP-a na europskim izborima, a ujedno i istaknuti član CSU-a, Manfred Weber, pak smatra da “Orban ide pogrešnim političkim putem”.

I dok se od Orbana distanciraju neki od njegovih dojučerašnjih najvećih saveznika, HDZ o svemu upadljivo šuti i ne bi se htio miješati. Iako je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković više puta isticao kako je jedna od njegovih ključnih političkih zadaća “jačanje europskog mainstreama” te borba protiv populizma, u slučaju Orbanovih nacionalističko-populističkih ispada usmjerenih baš protiv europskog mainstreama koji Plenković želi jačati - reakcija je posve izostala. Plenković i HDZ šute kao bubice.

Mađaronka Kolinda

Najnovija kriza unutar EPP u vezi Orbana tek je jedan u nizu primjera kako HDZ ide niz dlaku mađarskom autoritarnom lideru i ideologu neliberalne demokracije, političaru koji kao svoje uzore navodi Putinovu Rusiju i Erdoganovu Tursku.

HDZ je tako prošle godine u Europskom parlamentu odbio podržati izvještaj u kojemu se detaljno dokumentiralo i analiziralo kako je Orban ruinirao mađarsku demokraciju i odbacio vrijednosti Europske unije, a prethodno se u orbanofiliji isticala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je politički potekla iz HDZ-a. Ona je čak otišla toliko daleko da usred Budimpešte opravdava tadašnju mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u OECD, izjavivši da “Mađarska ne ucjenjuje RH nego štiti svoje interese”.

U Orbanovoj Mađarskoj premijer kontrolira ekonomiju

Razlozi pokornosti hrvatskog državnog vrha pred Orbanom su višestruki. Za početak imaju veze s prijeporima oko Ine, kojom upravlja mađarski MOL, koji je pak kompanija koja ne čini ni jedan veliki poslovni potez bez Orbanovog znanja. Dapače, to je ključno za razumijevanje načina na koji Orban u međuvremenu upravlja Mađarskom - on je u sve velike tvrtke i institucije instalirao svoje ljude, kojima se onda dodjeljuju i lukrativni poslovi, tako da je tok novca u mađarskom gospodarstvu, kao i javnoj upravi, posve pod Fideszovom kontrolom. Pritom se, naravno, u roku od nekoliko godina obogatila i Orbanova obitelj, kao i neki njegovi prijatelji, koji su skoro pa preko noći od vlasnika tvrtki na rubu stečaja postali milijarderi. HDZ sigurno takav način upravljanja može razumjeti, uostalom, on ga je u Hrvatskoj patentirao još početkom 1990-ih.

Ali zato postoji i opravdana podozrivost prema mađarskim investicijama u Hrvatskoj, s obzirom na to da to nisu samo ekonomski potezi nego i ulaženje Orbanu bliskog i poslušnog kapitala na hrvatsko tržište i u hrvatsko društvo. Pritom je posve jasno da mađarski premijer neće nikad oklijevati mađarsku ekonomsku moć u Hrvatskoj koristiti za svoje političke potrebe.

Ulazak Orbanu bliskog tajkuna u hrvatski medijski prostor

U tom kontekstu treba gledati i na ulazak Orbanu bliskog tajkuna Petera Schatza na hrvatsko medijsko tržište. Tjednik Nacional je nedavno objavio kako je Shatz 22. siječnja poslao pismo namjere Nenadu Bračunu, direktoru zagrebačke televizije Z1, u kojem je izrazio želju za preuzimanjem većinskog udjela u vlasništvu tvrtke Z1 televizija d.o.o. Također, u istom je pismu zatražio rok od devedeset dana ekskluzivnog prava na kupnju te lokalne televizije, navodeći da će tijekom tog perioda sagledati poslovne podatke koji su im već ustupljeni pa će jedna od njihovih tvrtki poslati i službenu obvezujuću ponudu za preuzimanje većinskog vlasničkog paketa. 

Treba napomenuti da je najveća zvijezda televizije Z1 Velimir Bujanec, neonacist koji je kurve plaćao kokainom i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji, koji u svojem talk showu Bujica sustavno promovira Orbanu bliske ideje. Bujanec sa svojim gostima tako huška protiv migranata, hvali Orbana, ismijava LGBT prava, sanja o ujedinjenju hrvatske ekstremne desnice, Plenkovića prokazuje kao slugu Bruxellesa itd., što su u velikom dijelu i opća mjesta Orbanovih govora. 

Prijateljsko upozorenje Hrvatskoj iz Slovenije

Direktan proboj Orbana na hrvatsko medijsko tržište značio bi i da mađarski premijer dobiva još snažniji megafon za širenje svojih ideja te da hrvatske političare može pretvoriti u marionete svoje retorike i ideologije, kao što je prethodno već učinio u Sloveniji s Janezom Janšom, koji je na prethodnim parlamentarnim izborima iz Mađarske dobio i financijsku pomoć za vođenje antimigrantske kampanje. Zato i poznati ljubljanski list Mladina ovih dana u jednom članku upozorava da se “Orban širi na hrvatsku” jer Slovenija već ima iskustva kada se mađarski premijer - poput svojeg uzora Putina - direktno petlja u demokratske procese druge države.

Ne treba biti iznenađen ako u sljedećim mjesecima budemo u javnosti suočeni s još više glorificiranja Orbana, naročito od njegovih medijskih eksponenata, ali i političkih snaga koje se inače vole opisivati kao suverenisti. Njihovo mađaronstvo je već nekoliko puta demonstrirano, a ako im Orban odluči kao svojedobno Janši i financijski pomoći u kampanji, podaništvu Budimpešti neće biti kraja.

Milanović se suprotstavljao Orbanu, Kolinda i Plenković mu se klanjaju

Jasno je pak što Orban dobivas takvim operacijama - utjecaj na politička i ekonomska gibanja u državama koje smatra zonom buduće mađarske dominacije.

Orban na Hrvatsku s visoka gleda kao na svoju zonu političkog i ekonomskog interesa - čemu se suprotstavljao premijer Zoran Milanović, dok Tomislav Karamarko i Plenković očito žele ugoditi Orbanu - te je više puta u govorima artikulirao svoju novu viziju ostvarenja Velike Mađarske ali drugim sredstvima u odnosu na vojna.

Orban je u govoru iznio svoj plan mađarske dominacije nad susjednim državama

Tako je prošle godine u programatskom govoru iznio svoju viziju buduće mađarske dominacije u regiji: “U povijesnom smislu vjerujem da je mađarskih sto godina samoće završeno. Ponovno smo snažni, odlučni, hrabri i vratili smo svoj polet, novac i resurse. U proteklih nekoliko godina smo dokazali našim susjedima da će prosperirati ako surađuju s Mađarskom. Sada je došao trenutak da se izgradi Panonska nizina. Naš prijedlog se može sažeti u to da povežemo naše zemlje jednom zauvijek i s ozbiljnom namjerom.” 

Mađarski je premijer onda kao dio zone svog interesa izrijekom naveo i najveći slavonski grad Osijek, a napomenuo je i kako energetike vidi kao još jedan način suradnje sa susjednim državama, s time da se ni u tom sektoru Orban sigurno ne bi libio energetsku poziciju moći koristiti za ostvarenje političke dominacije.

Slavonija i Osijek kao zona mađarskih interesa

Infiltracija u, pod vladavinom HDZ-a i HDSSB-a ekonomski i društveno razorenu Slavoniju, odnosno Osijek, je Orbanu već uspjela, i to preko nogometa, njegovog omiljenog sporta, zbog kojega je dao i da mu se nekoliko metara od vikendice sagradi cijeli nogometni stadion.

NK Osijek je već nekoliko godina pod kontrolom mađarskog biznismena Lőrinca Mészárosa i njegova hrvatskog partnera Ivana Meštrovića, a u međuvremenu je isposlovano i da Mađarski nogometni savez i fond Bethlen Gabor Alapkezelo Zrt. investira u izgradnju nogometne infrastrukture, između ostaloga i Škole nogometa. Mađarska se tako pozicionira kao spasitelj Osijeka, kojega je Hrvatska ruinirala. Sada se spominju i druge nekretninske investicije mađarskog kapitala u Osijek koji Orban, očito, vidi kao stari-novi Eszek.

Savezništvo Orbana i Putina

Istovremeno je pak išla operacija “spašavanja Agrokora” u izvedbi Plenkovićeve vlade koja je završila tako da je Putinova Rusija preko svojih banaka preuzela kontrolu nad tom za Hrvatsku strateškom kompanijom, za koju je ova vlada dala izglasati i poseban zakon zbog njene važnosti. Poznato je da je Todorićev Agrokor upravljao velikom količinom zemljišta u Slavoniji i Baranji, koje će, nakon što se odigraju sve igre oko pretvorbe Agrokora u Fortenova grupu, biti de facto pod ruskom kontrolom.

Osobno prijateljstvo i bliski politički savez Viktora Orbana i predsjednika Rusije Vladimira Putina je pak općepoznata činjenica pa će biti zanimljivo pratiti kako se ovaj dvojac odnosi prema Hrvatskoj u koju se uspješno infiltrirao zahvaljujući odlukama niza hrvatskih vlada, napose onih koje je vodio HDZ i koje su se proglašavale jako domoljubnima. Putin zasad nije pokazao prevelik interes za Hrvatsku - više ga zabavljaju njegove balkanske igračke Srbija i Republika Srpska - no Orban je itekako zainteresiran. To je pokazao i svojim bijesom prema Zoranu Milanoviću koji prema mađarskom autoritarnom lideru nije bio snishodljiv poput Karamarka, Kolinde i Plenkovića.

Orbanova partija šaha protiv Hrvatske u kojoj već gubimo zbog nesposobne domaće vlasti

Uostalom, zašto ne vjerovati Orbanovim riječima? Istaknuo je da je mađarska postala dovoljno snažna da dominira svojim južnim i istočnim susjedstvom te da mu je to dugoročni politički cilj. To da će na hrvatskoj političkoj desnici, kao i prije, naći domaće izdajnike koji će voditi mađaronsku politiku pod krinkom domoljublja i suverenizma nikoga ne treba iznenaditi. 

Jedno je sigurno - Orban je tek odigrao otvaranje u svojoj strateškoj partiji šaha protiv Hrvatske, pravi napad tek slijedi. Bez obzira na to što tko mislio o njegovim idejama i politici, Orbanu se ne mogu poreći sposobnost, inteligencija i ustrajnost. S hrvatske strane igraju pak politički diletanti i sluge Budimpešte koji naše figure žrtvuju bez ikakvog plana i učinka. Kako se stvari zasad razvijaju, samo je pitanje vremena kada će Orban nesposobnu hrvatsku vlast natjerati u šah-mat.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.