Kako je Ekvador potonuo u teror i krvoproliće

Foto: EPA

Skoro nitko iz Ekvadora nije mogao pretpostaviti koliko se brzo može strmoglaviti sigurnosna situacija u njihovoj zemlji. Značajno je porastao broj ubojstva i nasilje povezano s krijumčarenjem droge, čime je zemlja postala jedna od najopasnijih u Latinskoj Americi. 

Samo prije nekoliko godina Ekvador je bio kutak relativnog mira, smješten između dva najveća proizvođača kokaina na svijetu, Kolumbije i Perua, koji su nedavno proživjeli vlastite nasilne unutarnje sukobe između sigurnosnih snaga i nominalno lijevih pobunjenika povezanih s unosnom trgovinom drogom. 

Suočen s porastom nasilja, mladi predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je izvanredno stanje zbog unutarnjeg oružanog sukoba, pri čemu je označio 20 bandi krijumčara droge terorističkim organizacijama i ovlastio vojsku da "neutralizira kriminalne frakcije unutar okvira međunarodnog humanitarnog prava". 

Kriminalci poslali "poruku" predsjedniku

Ova objava dolazi dok je Ekvador uronjen u kaos i krvoproliće nakon što je najpoznatiji vođa bande i narkobos Adolfo Macias, poznat kao Fito, u nedjelju pobjegao iz zatvora. Zbog Noboine objave izvanrednog stanja, kriminalci su pokrenuli val napada unutar i izvan zatvora koji su rezultirali ubojstvima policajaca i zatvorskih čuvara te upadom na televizijsku postaju tijekom izravnog prijenosa. 

Naime, napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je Noboa proglasio izvanredno stanje nakon bijega Fitoa. Dok su tisuće vojnika i policajaca tražile vođu najopasnije bande u zemlji, izbio je kaos unutar i izvan kaznionice u očitoj demonstraciji sile organiziranih kriminalnih skupina protiv novog predsjednika zemlje.  

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobambi u ranim jutarnjim satima u utorak.

"Nikada prije nismo ovakvo nešto doživjeli"

Ekvadorci su prestravljeni. Nekada je ova zemlja bila poznata po svojim vulkanima, bogatoj bioraznolikosti, pa čak i kao mirno utočište za starije američke građane koji su u mirovini htjeli uživati u umjerenoj klimi i nižim troškovima života, piše The Guardian.

"Nikada prije nismo ovakvo nešto doživjeli. Uvijek smo se opisivali kao otok mira. No, ovakvo nešto je bilo očekivano", rekao je Fernando Carrion, stručnjak za sigurnost s Instituta za društvene znanosti Latinske Amerike u Quitu.  

"Stopa nasilnih smrti je 2017. godine u Ekvadoru bila pet na 100.000 stanovnika. Sada je 46 - što čini 2023. najnasilnijom godinom u povijesti zemlje", kaže on. Prema policijskim izvješćima, u 2023. su zabilježene najmanje 7592 nasilne smrti, u usporedbi s 4426 godinu ranije. 

Najnovija eksplozija nasilja povezana je s bijegom iz zatvora ne samo Maciasa već i drugog vođe bande, Fabricija Colona, koji je pobjegao tijekom nemira u ponedjeljak navečer. Tužiteljstvo povezuje Colonu, vođu bande Los Lobos, s prošlogodišnjim atentatom na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia i prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici Diani Salazar. 

Stanovnici bježe

Nikada prije pipci organiziranog kriminala nisu sezali tako daleko u koridore moći, kaže Carrion, a sada se nekoliko bandi pobunilo protiv strogog pristupa novog predsjednika, koji je zajamčio militarizaciju zatvora, produljenje kazni i izolaciju moćnih šefova bandi; poput onih koji su upravo pobjegli. 

Prošlog je tjedna Noboa obećao slijediti primjer predsjednika Salvadora Nayiba Bukelea i izgraditi dva zatvora s maksimalnom sigurnošću. 

Zarobljeni između ekonomskih poteškoća, iznuđivanja i vrlo realnog rizika da završe kao žrtve nasilnog zločina, mnogi Ekvadorci odlučili su pobjeći. Deseci tisuća riskirali su sve, krenuvši na sjever preko opasnog Darijenskog rascjepa između Kolumbije i Paname. 

Velik dio rastućeg nasilja u Ekvadoru potaknut je natjecanjem između sve brojnijih lokalnih kriminalnih skupina i suparničkih meksičkih narkokartela. No sada se njihova "krvoločna taktika" okrenula protiv zajedničkog neprijatelja – države Ekvador. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.