OTKRIVAMO Šustar bez javnog natječaja imenuje Jokićeve nasljednike: Stiže reforma po mjeri HRAST-a

Foto: FAH

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta potvrdilo je Indexu da će ubrzo imenovati nove voditelje Cjelovite kurikularne reforme i da će to biti Dijana Vican i Matko Glunčić, osobe bliske HRAST-u i Ladislavu Ilčiću.

Ministarstvo pritom nije objavilo ni javni poziv ni javni natječaj tako da se radi o čistom političkom imenovanju.

Na pitanje po kojim su kriterijima Vican i Glunčić odabrani, u Ministarstvu kažu da je riječ o "kriteriju izvrsnosti i kontinuiteta obrazovne politike".

Zatim su nam na pitanje jesu li raspisali javni poziv ili natječaj za te funkcije, te ukoliko jesu, koliko je prijavljenih bilo, priznali da nikakvog natječaja nije bilo. Unatoč činjenici da su odabrali spomenute osobe bez javnog poziva, ostali su ustrajni u objašnjavanju da je kurikularna reforma iznad svih političkih grupacija.

Bez javnog poziva odabrali, a tvrde da su iznad politike

"Obrazovanje je nacionalni projekt i ne smije ovisiti o politici, izborima i sl. Nastavak Cjelovite kurikularne reforme temeljem postignutoga nacionalnog konsenzusa neupitan je i iznad svih je grupacija, partikularnih interesa i politika kratkoga daha.

Uostalom, Kurikularna reforma jedna je od ključnih reformskih mjera kako u Nacionalnom programu reformi 2015. bivše Vlade tako i u Nacionalnom programu reformi 2016. ove Vlade. Dakle, riječ je o kontinuitetu obrazovne politike, odnosno nacionalnom projektu koji ne trpi odgodu. Nacionalni program reformi 2016. pozdravila je Europska komisija i naša je odgovornost ozbiljno ga provoditi.

Stoga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (sukladno čl. 77 Uredbe o unutarnjem ustrojstvu ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta) pokrenulo postupak imenovanja povjerenstva čije će zadaće uključivati i analizu i provedbu onih mjera koje su u sklopu ciljeva Strategije u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koje su ključne za cjelovitu kurikularnu reformu, kao i financijski te pravni okvir za provedbu istih kako bi se osigurale nužne pretpostavke za ostvarenje reforme", stoji u odgovoru Ministarstva.

Razgovarali smo potom s Nevenom Budakom, koji se nalazi na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija u području obrazovanja, koji je ostao šokiran takvom odlukom Ministarstva.

Budak je ustvrdio kako ovo ujedno znači i kraj Cjelovite kurikularne reforme na kojoj je više od godinu i pol radilo više od 400 profesora i stručnjaka.

Iako nije htio komentirati Dijanu Vican i Matka Glunčića, kazao je da se ne raspisivanjem javnog natječaja ni javnog poziva, vrlo jasno radi o ne kontinuitetu obrazovne politike.

Budak: Upropastili su kurikularnu reformu

"Ovo je upropaštavanje kurikularne reforme. To ujedno znači i njen kraj. Ne znam na koji način će se formirati stručne radne skupine koje bi trebale mijenjati kurikularne dokumente. Sigurno se ni one neće imenovati javnim pozivom, nego izravnim imenovanjem. A zanima me samo tko ima obraza na taj način se upustiti u izmjenu dokumenta na kojima je predano radilo 400 ljudi iz svih razina obrazovnog sustava.

S druge strane ovdje se radi o ostvarenju uskih interesa bilo da se radi o privatnim interesima bilo da se radi o ideološkim interesima.

Ova procedura s imenovanjem bez javnog poziva pokazuje potpuno nepoštivanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a time i Hrvatskog sabora koji je strategiju donio.

Za kraj da dodam kako je dio javnosti žestoko kritizirao prethodnog ministra jer je objavio javni poziv za odabir ekspertne radne skupine, a ne javni natječaj, iako se tu radilo o ne znanju. Javni natječaj je kad se osoba uzima u radni odnos, a javnim pozivom se članovi radne skupine i povjerenstva angažiraju. Dakle, ista je stvar, samo se javnim pozivom ne zasniva radni odnos", zaključio je Budak.

Ovako će učiti djecu u školama: Protiv oplodnje, masturbacije i homoseksualaca?

Za kraj podsjetimo kako je imenovana Dijana Vican bila državna tajnica u MZOŠ-u te je u nekoliko je navrata "izrazila svijest Ministarstva o kvaliteti i potrebi programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD te želju da se taj program uvede u škole". Program kojem je na čelu bio tadašnji predsjednik udruge GROZD, a danas čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić.

Ilčićev Hrast se prisjetimo, otvoreno zalaže za zabranu abortusa i zabranu medicinski potpomognute oplodnje, a sam Ilčić u svojim javnim nastupima često naglašava i štetnost masturbacije. Dapače, Ilčić tvrdi da on osobno nikada nije masturbirao.

"Masturbacija je štetno zlorabljenje seksualnosti. Riskirat ću i reći da nikad nisam masturbirao. Neki će misliti da sam luđak, ali mislim da zbog toga nisam freak", jedna je od poznatijih izjava Ladislava Ilčića.

Za Ilčića je kondom "političko, vjersko i zdravstveno pitanje", a bio je jedan od glasnijih boraca protiv zdravstvenog odgoja koji je "opasniji od komunističkog programa".

"Zdravstvenim odgojem u škole se uvodi homoseksualna propaganda. Podučava se djecu da je homoseksualni čin jednako vrijedan i prirodan kao i heteroseksualni", smatra Ilčić koji, iako sam to nije, smatra da homosekusalci "nisu sretni s tim što jesu jer možda iz njih progovara savjest". Naravno, Ilčićevi stavovi, već smo spomenuli, pod snažnim su djelovanjem Crkve.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.