Plenković: Imamo kandidata za predsjednika

Foto: N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da će odluka o HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu biti donesena sutra, nakon sjednice predsjedništva stranke, istaknuvši pritom da će to biti kandidat "poštivanja Ustava i vladavine prava" nasuprot "kršitelju Ustava".

"Sazvali smo predsjedništvo i ostala tijela stranke, sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, tj. odluku o potpori predsjedničkom kandidatu", rekao je Plenković u izjavi medijima u zračnoj luci Franjo Tuđman, nakon dolaska zrakoplova Airbus A220.

O predsjedničkom kandidatu

"Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Europsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će, zajedno s Vladom, voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo", izjavio je Plenković.

Ime kandidata bit će poznato sutra, rekao je.

"Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati civilizirani kulturni dijalog na političku scenu i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava, od kršenja osnovnih načela našeg ustavnog poretka, osobito u vrijeme parlamentarnih izbora, preko odvajanja Hrvatske od zapadnog kruga i vođenja antiukrajinske i proruske politike, do vulgariziranja i prostakluka na političkoj sceni", naglasio je.

Plenković nije htio izravno potvrditi da se radi o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu, no sasvim je izgledno da će to biti upravo Primorac. On bi bio nezavisni kandidat za predsjednika s podrškom HDZ-a.

Demantirana priča o Bobanu

Sinoć je Nacional objavio priču da postoji mogućnost da kandidat te stranke bude proslavljeni bivši nogometaš Zvonimir Boban, no on je to za Index rezolutno demantirao.

Demantirao je to sada i Plenković koji je sve nazvao dezinformacijama. 

"Nitko od nas ni u jednom trenutku s njim nije o tome razgovarao", kazao je o Bobanu Plenković.

O tome što si je brutalno digao plaću

Na novinarsko pitanje komentirao je i to što je sebi, ministrima i drugim državnim dužnosnicima brutalno povećao plaće, za oko 70 posto. Plenković će, podsjetimo, umjesto 3263 eura sad primati 5535 eura neto mjesečne plaće.

Pravdajući svoju plaću, Plenković je ponovio da njihove plaće "trebaju adekvatno valorizirati njihov rad". Rekao je da su i drugima rasle plaće i da "ne mogu oni ostati izolirani". "Bez obzira je li to popularno ili nepopularno, tako je i neće se promijeniti", rekao je još o povećanju plaće. 

>> Plenković o brutalnom povećanju plaće: Tako je i neće se promijeniti

Osudio napad na Hvaru

Premijer je također osudio fizički napad i pokušaj nanošenja teških ozljeda dvojici muškaraca u ugostiteljskom objektu u Hvaru, nakon čega su Hvarani održali prosvjed.

"Onaj tko je to počinio treba biti sankcioniran, Hvar je jedna od naših najjačih turističkih destinacija, vjerujem da će ovo ostati incident", rekao je Plenković.

O otvaranju Olimpijskih igara rekao je da je aluzija Posljednju večeru bila nepotrebna.

"To je bilo potpuno nepotrebno. Osim toga, spektakl je bio fenomenalan", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.