Počinje uređenje bazena u Sisku, HDZ i SDP-ova gradonačelnica se svađaju oko zasluga

Uskoro počinje sveobuhvatna rekonstrukcija sisačkog gradskog bazena, najavili su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) i sisački HDZ, no ne slažu se oko toga tko je zaslužan za realizaciju tog projekta.

​Športsko-rekreacijski centar (ŠRC) Sisak potpisat će kroz desetak dana ugovor o energetskoj usluzi, po ESCO modelu, po kojem će se provesti energetska obnova i rekonstrukcija sisačkog gradskog bazena, navodi Grad Sisak.

Ugovor vrijedan 11.3 milijuna eura je po principu "ključ u ruke", od projektiranja do provedbe i praćenja rekonstrukcije i energetske obnove bazena, koji će imati zajamčenu uštedu energije od čak 2.3 milijuna kilovat sati godišnje, što će biti upola manje nego sada.

"Sufinanciranje energetske obnove i rekonstrukcije bazena omogućeno je tek nedavno iz EU sredstava NPOO-a, a čim se otvorila ta mogućnost, Grad je pokrenuo proces izrade dokumentacije i nominiranja rekonstrukcije nadležnoj agenciji APN. I dok će APN obnoviti vanjsku ovojnicu i stolariju, Grad će se pobrinuti da se sve obnovi iznutra te da gradski bazen posluži budućim generacija ne samo kroz energetsku učinkovitost već i kroz funkcionalnost", priopćio je Grad Sisak. 

Iz sisačkog HDZ-a pak poručuju da je sisački bazen već niz godina ruglo u centru grada, a dosad nije bilo ni jednog konkretnog poteza kojim bi nadležni u Gradu Sisku, vođeni Kristinom Ikić Baniček, riješili probleme s bazenom. 

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Siščanin Domagoj Orlić, o kojem se neslužbeno govori kao o HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Siska, ustvrdio je kako je vlada već u nekoliko navrata osigurala sredstva za objekte i projekte koje je trebao provoditi Grad Sisak.

Ukupna vrijednost ugovora preko devet milijuna eura

"Ministarstvo iz kojeg dolazim osiguralo je sredstva iz NPOO-a izravnom dodjelom APN-u u iznosu od 66.36 milijuna eura za provedbu projekata energetske obnove zgrada javnog sektora ugovaranjem energetske usluge putem ESCO modela. Proveden je otvoreni postupak javne nabave za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade Zatvoreni bazen Sisak na kojem je odabran pružatelj usluge NEOS d.o.o. Split. Ukupna vrijednost ugovora je 9.086.972 eura bez PDV-a."

Sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz NPOO-a, APN je dužan sufinancirati iznos od 1.963.369 eura. Rok za završetak energetske obnove je 540 dana od datuma sklapanja ugovora, a najkasnije do 31. ožujka 2026.

"Kad se već u proračunu Grada Siska nije pronašlo sredstva za važan objekt u samom centru grada, vlada je osigurala potrebna sredstva. Sada je sve na pružatelju usluge i ŠRC-u da se projekt krene uspješno provoditi", kaže Orlić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.