Podrhtavanje zemlje u Iranu nije bio nuklearni test

Foto: CTBTO

U Iranu su nedavno, početkom listopada zabilježene seizmičke aktivnosti. Bilo je to točno 5. listopada. Nakon toga na internetu su se počele širiti insinuacije da se radi o nuklearnim testovima Irana.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih testiranja (CTBTO), koja prati sve moguće aktivnosti na kopnu, u vodi i zraku kako bi detektirala potencijalne testove nuklearnog oružja, pratila je i ove potrese zahvaljujući svojoj velikoj mreži različitih uređaja za detekciju aktivnosti. Njihov konačan zaključak je da se radi o prirodnim potresima, a ne o potresima izazvanim nuklearnim testiranjima, prenosi znanstveni portal Naukagovori

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih testiranja (CTBTO) detektirala je dva potresa 5. listopada u provinciji Semnan, na sjeveru Irana, koristeći globalnu mrežu za praćenje. Prvi događaj, zabilježen u 03:29 prema UTC vremenu, imao je magnitudu 4.0 i bio je lociran na koordinatama 32.20 N i 56.53 E. Drugi potres, jačine 4.2, dogodio se u 19:15 prema UTC vremenu, na koordinatama 35.37 N i 52.57 E.

CTBTO je izvijestio da je seizmička aktivnost slična ranijim potresima u regiji, kao što su oni iz siječnja 2018. i kolovoza 2015. godine. Podaci prikupljeni s preko 25 stanica Međunarodnog sustava za praćenje (IMS) analizirani su u sjedištu CTBTO-a u Beču, a izvršni tajnik Robert Floyd potvrdio je da rezultati pokazuju dosljednost s prethodnim seizmičkim aktivnostima u tom području.

CTBTO će nastaviti pratiti situaciju i pružati podatke državama potpisnicama, omogućujući im samostalne analize. IMS mreža, s trenutno 306 certificiranih stanica diljem svijeta, koristi se ne samo za otkrivanje nuklearnih eksplozija već i za ublažavanje prirodnih katastrofa, kao što su potresi i tsunamiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.