Prije dvije godine umrla je malena Nikoll

Foto: Facebook

U TRAVNJU 2021. preminula je 2.5-godišnja djevojčica Nikoll Dedić iz Nove Gradiške. Malenu Nikoll pretukla je njezina biološka majka Mirela Dedić, a od toga je djevojčica na kraju 4. travnja preminula u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti.

Obitelj Dedić bila je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb iz Nove Gradiške. Komora socijalnih radnika je provela stručni nadzor nakon smrti Nikoll te zaključila da je socijalna radnica u ovom slučaju postupala "odgovorno i stručno".

Otac i majka djevojčice osuđeni su u svibnju 2022. na zatvorske kazne.

Majka dobila 13, a otac 7 godina zatvora

Majci Mireli Dedić je suđeno za smrt djevojčice, odnosno da je 31. ožujka 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede.

I majci i ocu Danijelu Dediću na teret se stavljalo emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece.

"Optuženici su proglašeni krivim za sva kaznena djela. Prvooptuženici je stavljeno na teret kazneno djelo povrede prava djeteta, za to kazneno djelo utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina.

Za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz 177. stavak 2 dobila je 2 godine i šest mjeseci. Jedinstvena kazna zatvora je 13 godina", rekao je ispred sudnice Slaven Vidmar, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Drugooptuženi otac proglašen je krivim za dva kaznena djela, a ukupna kazna je 7 godina.

"Odgovorno i stručno postupanje socijalne radnice"

U slučaju smrti male Nikoll potegnulo se pitanje odgovornosti socijalne radnice. Komora socijalnih radnika ocijenila je da se u slučaju postupalo stručno i odgovorno.

"Ovlaštena socijalna radnica – voditeljica slučaja je u provedenim postupcima primjenjivala odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada (liste za procjenu razvojnih rizika djece, liste za procjenu roditeljskih snaga i roditeljskih rizika, razgovore i izvide na terenu, savjetovanja i pomaganja obitelji, smještaj, intervencije vezane uz zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, planiranje mjere stručne pomoći i potpore, praćenje rada voditeljice mjere stručne pomoći i potpore i druge socijalne intervencije).

U radu je postupala sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, od prikupljanja podataka, uključivanja  korisnika, uključivanja i suradnje sa stručnim timom Centra i vanjskim stručnjacima, pribavljanja potrebne dokumentacije i nalaza, timskog procjenjivanja potreba, predlaganja mjera, te planiranja, praćenja i evaluacije rada u cilju rješavanja problema i zaštite dobrobiti mlt. djeteta i druge djece iz obitelji", navela je Komora u priopćenju.

"Nije bilo elemenata da se Nikollinim roditeljima oduzmu djeca"

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić u travnju je za Index rekla da nisu postojali elementi da se roditeljima malene Nikoll oduzmu djeca. Karačić je rekla kako centri za socijalnu skrb inače djecu privremeno izdvajaju iz njihove obitelji te da se samo ako su roditelji ugrožavajući trajno oduzima dijete.

"Ovdje nije bilo elemenata za takav postupak", istaknula je ona.

Index je pitao Karačić što su u CZSS-u poduzeli u danima prije Nikolline smrti budući da je, kako je poznato, Nikoll s majkom bila u centru samo dan prije kobnih ozljeda te da je dijete djelovalo utučeno te potom i povratilo.

"Iz dokumentacije se nije vidjelo da je dijete traumatizirano i da bi bilo nekih ozljeda. Vidjelo se da su baka i roditelji tjedan prije prepoznali da se s djevojčicom nešto događa. To se pripisivalo jednoj emocionalnoj reakciji u procesu prilagodbe jer je djevojčica netom prije imala prvi videokontakt s udomiteljima pa su mislili da je tužna radi toga. U početku je sve krenulo dobro s prilagodbom na obitelji, pa se počela događati kriza.

Treba imati u vidu da je nakon njene adaptacije na obitelj uskoro rođeno i četvrto dijete u toj obitelji. Dakle, mjesec nakon njenog povratka u obitelj rodila se još jedna beba u obitelji. Psiholozi su procjenjivali da je Nikoll imala reakciju na te neke događaje. Procjene su bile da je Nikoll takva jer joj se rodila još jedna sestra pa je uz to vidjela i udomitelje u videopozivu pa se tu rastužila, takve su bile procjene. Bilo je dogovoreno s roditeljima da se napravi dodatna obrada djeteta i to je započeto, no drugi dan je dijete završilo u bolnici", ispričala je Karačić.

Što se događalo dan prije tragedije?

Karačić je za Index odgovorila je li majka odvela dijete pedijatru nakon što je dijete upućeno doktoru od CZSS-a.

"Znate kako je sad u vrijeme korone, morate se naručiti kod pedijatra i morate pričekati termin za doktora, oni su rekli da će je odvesti doktoru. Roditelji su uvijek slijedili sve upute CZSS-a. Djecu su vodili doktoru, bilo je dosta intervencija radi svraba, tako da su djeca redovito išla doktoru i koristila su preparate za svrab, no to je bilo nešto što nije bilo jednostavno za riješiti. Dijete je povratilo u CZSS-u i zato je preporučeno da ide doktoru, to se može vezati i uz neurološke smetnje, roditelji su se složili da je vode.

Činjenica je da bi bili otišli doktoru jer je jutro nakon što su s djetetom bili u CZSS-u psihologinja koja je radila nadzor nad skrbi roditelja zvala i pitala ih jesu li bili kod pedijatra, a oni su već tad došli na hitan prijem u bolnicu i poslani su za Zagreb. Dakle, kolegica zadužena za nadzor je pratila što se događa s djevojčicom. I da nisu završili na Hitnoj, sigurno bi dijete odveli doktoru", rekla je Karačić u travnju za Index.

Za smrt djevojčice odgovoran i Centar za socijalnu skrb

Sunčica Lončar, iz Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u Ministarstvu socijalne skrbi, 26. veljače 2022. je u razgovoru s N1 govorila o nadzoru koji je pokazao da je za smrt djevojčice odgovoran i Centar za socijalnu skrb. Nadzor je pokazao kako se stručne službe nisu držale gotovo nijednog protokola.

"Po traženju DORH-a proveden je kontrolni nadzor koji je bio sveobuhvatan u odnosu na nadzor koji je proveden u travnju 2021. Potvrđen je nadzor iz travnja, s time da su detaljno utvrđene brojne nepravilnosti, od kojih je izdano 30 mjera za centar za socijalnu skrb u vezi s rokovima postupanja, traženjima i zadanostima iz samog nadzora.

U međuvremenu od nadzora Ministarstva stručne nadzore radile su i Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora. U njihovim nadzorima nisu bile nepravilnosti stručnih radnika. Ovaj nadzor Ministarstva, kontrolni, obuhvatio je i nadzor nad radom komora te su pozvane da daju sva očitovanja i preispitaju svoja postupanja u provođenju nadzora.

Sve to rezultiralo je podnošenjem 7 kaznenih prijava, četiri se odnose na komore, od toga dvije na Komoru socijalnih radnika te dvije na Hrvatsku psihološku komoru, tri se odnose na stručne radnike Centra za socijalnu skrb", rekla je Lončar prije godinu dana za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.