Pročelnik Hitne o hakerskom napadu: Ne možemo do nalaza, ručno ih pišemo

Foto: HRT Screenshot

KBC Zagreb izvijestio je da je danas u jutarnjim satima na bolnicu izveden kibernetički napad. Dodali su da su zbog dodatnih provjera ugašeni svi sustavi te da će zbog zaštite građana biti uključeni tek kada se uvjere u njihovu ispravnost. Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri jučer popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija.

"Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno", objasnio je pročelnik hitnog prijema Ivan Gornik u razgovoru za HRT.

Ustvrdio je kako ne može procijeniti koliko će pacijenti morati čekati, ali naglasio je da će dio pokušati preusmjeriti u druge bolnice.

"Imali smo slične ispade informacijskog sustava, ali ovo nismo doživjeli"

"To je nemoguće odgovoriti, nadam se da ćemo dio pacijenata uspjeti preusmjeriti u druge bolnice. Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti inicijalno, a većina stvari se može odraditi, samo puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati jer će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem", rekao je.

Naglasio je da u prosjeku kroz hitni prijam dnevno prođe oko 400 ljudi. Upitan je li ovo prvi put da se događa ovakav napad, odgovorio je potvrdno. "Ako mislimo na kibernetički napad, nismo ovo doživjeli, ali smo imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sustava, no to bi se brzo riješilo", nastavio je.

"U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer 'hodamo u betonskim čizmama'. Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.