Prvi rezultati: Moldavija rekla 'Ne' Europskoj uniji

Foto: Epa

Birališta su zatvorena u Moldaviji, gdje su građani glasovali na predsjedničkim izborima i referendumu o tome hoće li cilj pridruživanja Europskoj uniji biti unesen u ustav.

S više od polovice prebrojanih glasova na referendumu, glasovi protiv vode s 56%, prema podacima koje je objavilo moldavsko izborno povjerenstvo, javlja BBC.

Pobjeda opcije protiv bila bi iznenađenje za mnoge, budući da su nekoliko nedavnih anketa pokazale kako bi 63% birača podržalo kampanju za.

Na predsjedničkim izborima, više od 50% do sada prebrojanih glasova ukazuje da je pro-EU predsjednica Maia Sandu na prvom mjestu - iako su rezultati tješnji nego što se očekivalo.

Čini se da nije uspjela osvojiti više od polovice glasova, što znači da će ona i drugi vodeći kandidat, Aleksandr Stoianoglo, koji ima podršku proruske Stranke socijalista, ići u drugi krug 3. studenog. Stoianoglo bi mogao osvojiti gotovo 30% glasova, što je više od očekivanog.

U izbornom stožeru Maie Sandu u nedjelju navečer vladala je vrlo potištena atmosfera, a jedan od njezinih savjetnika opisao je dosadašnje rezultate kao "ne ono što smo očekivali".

Isprva je Sanduin tim objasnio slabiji rezultat time što su prvi prebrojani glasovi dolazili iz sela. No, brojanje glasova u većim gradovima nije bitno promijenilo sliku, zbog čega je raspoloženje ostalo sumorno.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.