Hoće li Moskva škrgutati zubima ili će zarežati u pravcu Beograda zbog litija?

Foto: EPA

S neskrivenim simpatijama pratim jednu relativno novu televiziju, gotovo profesionalnu i svakako najpodnošljiviju na srpskom medijskom nebu. Za razliku od njihovog susjedstva, iz čijeg se pravca svakodnevno širi toksičan zapjenjeni lavež bijesnih propagandista za račun vlasti, ovdje se radi o pristojnom svijetu koji se najvećim dijelom drži pravila profesije.

Bilo je sasvim razumljivo da će se ovaj kanal nakon 19. srpnja – kad su nam kancelar najmoćnije europske države i europski ministar za strateške sirovine iznenada i van uobičajenog protokola "došli na noge" – posebno posvetiti potencijalnom iskopavanju vrhunske verzije litija, ovdje poznate pod imenom jadarit. Radilo se, ukratko, o potpisivanju sporazuma o litijskom vezivanju Srbije za Europsku uniju.

Politička borba i analitičari laici

Ipak, neprobavljivi obujam prisutnosti ove teme u programu proteklih skoro tri mjeseca, a imajući u vidu da se radi o poslu koji će eksploatacijski biti moguć tek za nekoliko godina, pokazao je da ni oni nisu mogli odoljeti da svedu stvari na dnevno-političke obračune vlasti protiv opozicije.

U početku je bila zbunjujuća masovna prisutnost analitičara laika u studijskom programu, osobito u posljednjih mjesec dana, nakon što su stručnjaci rekli što su imali i upadljivo počeli izbjegavati javne nastupe. Uz to što bi u studiju osudili opoziciju za sitničavo političarenje oko posla koji "od Srbije može napraviti Norvešku", svaki put bi svi prisutni konstatirali da se "ovim pitanjem treba baviti struka, a ne laici". Nažalost, to redakciju nije ometalo da i sljedećeg dana opet pozove neke nove laike kako bi u zboru opet zaključili – isto! I tako pedeset puta, ponekad i dva puta dnevno.

Litijska groznica i sličnost s 5G tehnologijom

Mikroskopsko promatranje "Scholz-virusa" koji je raširio "litijsku groznicu" otkrilo nam je još nešto. Nešto što podsjeća na "5G groznicu", iz koje nismo izašli bez ožiljaka na mozgu, svakako pripremljeni za "antivaksersku covid groznicu" u sljedećoj epizodi. To be continued.

Bez obzira na to što nas je ta medijska epidemija tresla još prije 5-6 godina – ili upravo zbog toga – i danas u pozadini uranovog litijskog sudara u javnosti možemo prepoznati sustav koji supstituira problem tako što vam ogadi priču i polako ugasi masovno zanimanje za temu u budućnosti. Upravo kad bi pozornost trebala biti najveća.

Ignoriranje 5G mreže i moguće medijsko zasićenje litijem

Naime, i 5G mreža tada, kao i litij danas, bili su i jesu operacije "na dugom štapu", na nekoliko godina od realizacije. Sjetimo se da je Vučić prilikom posjeta Makrona krajem kolovoza, u kontekstu suradnje na umjetnoj inteligenciji, istaknuo da Srbija tih dana kreće u terensko postavljanje 5G mreže.

Nikad u 12 godina predsjednik nije bio tako i toliko medijski ignoriran – kao da je pričao kroz vodu, u prazno. Nema u proteklih 50 dana ni medija ni opozicionara, a bogami ni kakvog zajapurenog teoretičara zavjere, koji će, kao u dobra stara vremena, bar opsovati u pravcu 5G-a. Nijedna emisija, nijedan razgovor na mojoj omiljenoj televiziji. Ništa. Nula okrugla, što bi rekli Crnogorci. Svi su "legli na brašno".

Otud i strepnja da će, kad i ako za nekoliko godina neki Rio dobije eksploatacijsku dozvolu za rudnik u Jadru, ova tema biti potrošena i zakopana duboko ispod novih medijskih groznica, čiji će virus širiti "BG metro", "EXPO 2027"… Nadam se da to neće biti slučaj i na mojoj omiljenoj televiziji.

Opozicija i ekološki protesti

Nakon što smo naslutili kako vlast medijski "troši" javno mnijenje vremenski izmještajući pikove budućih kontroverznih operacija, idemo pogledati kako srpska opozicija "troši" vjerojatno najveći politički kapital koji je stekla u proteklih 12 godina Vučićeve vlasti. Tu mislim, naravno, na nesumnjivu pobjedu u višegodišnjem ekološkom obračunu koji je privremeno zaustavljen 2022. zamrzavanjem projekta "Jadarit". Prvi i jedini put u desetljeću na vlasti Vučić je tada ustuknuo pred opozicijom, prije svega jer je to bila godina njegovog reizbora za predsjednika Srbije.

Opozicija je tada, na krilima medijski superefektne i uspješne borbe protiv mini hidroelektrana, išla do ritualnog razbijanja cijevi koje su otimale vodu kilometarski prekidajući riječne tokove na Staroj planini, nadovezala i finalizirala ekološki otpor žestokim protestima protiv istraživačkih iskopavanja rude litija. Danas, kad je vlast odmrznula i nastavila projekt "Jadarit", opozicija nastavlja ekološke prosvjede širom Srbije, ali u potpuno novom i daleko nepovoljnijem medijskom i međunarodnom okruženju.

Opozicija se suočava s promijenjenim uvjetima

Za razliku od situacije od prije nekoliko godina, kad su mediji gotovo podržavali antilitijski pokret, a vlast mlako ili nikako pružala otpor, opozicija se u ovoj rundi sudarila s uraganskim naletima protivnika.

Opisao sam u početnim pasusima kojom je pretjeranom revnošću najprofesionalnija televizija u Srbiji podržala kopanje litija. Ako ona nije odoljela, možete zamisliti što su tek drugi emitirali, na čelu s onim susjednim kanalom čiji medijski lavež ne jenjava ni kad se zvijezde skriju iza oblaka.

Međunarodna podrška Vučićevoj vlasti i litiju

I dok Vučić ovih dana slavi efekte svoje kontraofenzive tvrdeći da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je podrška antilitijskom pokretu prepolovljena, možemo se na kraju posvetiti zaista šokantnoj međunarodnoj podršci litijskim perspektivama Srbije.

Hoće li se ovaj mineral eksploatirati, znat ćemo tek za nekoliko godina, ali već danas je izvjesno da predstavlja najmoćniji politički argument kakav Srbija u međunarodnoj areni nije imala možda i u cijelih 35 godina!

Utjecaj međunarodnih lidera na Srbiju

Prvih petnaest dana listopada i susreti Vučića i ministra vanjskih poslova Đurića s najomraženijim facama europske politike među Srbima, kao i potpisi na značajnim energetskim sporazumima, dovoljno ilustriraju koliko Srbija mijenja svoju međunarodnu poziciju nakon famoznog 19. srpnja.

Liderima opozicije zastala je knedla u grlu kad su vidjeli Annalenu Baerbock i Tanju Fajon u društvu vodećih srpskih diplomata, što bi prije 19. srpnja bilo očekivano kao i dobrodošlica Aleksandru Vulinu na Markovom trgu. Ministrice vanjskih poslova Njemačke i Slovenije, koje slove za najgorljivije, uz to su i višegodišnje mentorice srpske proeuropske opozicije, pogotovo kad su izbori i ekološki prosvjedi na dnevnom redu. Ipak, u spomenutoj polovini listopada posebno je indikativan bio susret Vučić - Scholz na Hamburškoj konferenciji o održivosti, ne samo zbog globalne važnosti ove teme nego i zbog činjenice da je istog dana Albin Kurti ukinuo zabranu uvoza srpske robe na Kosovo.

Ovoga puta nitko ga nije morao smijeniti kao nekoć Amerikanci, istim povodom, pa je lako zaključiti razumije li Priština bolje poruke iz Washingtona ili Berlina, pardon, Hamburga. Stvar je zaokružena sutradan pristupanjem Srbije Globalnoj alijansi za baterije.

Srbija traži energetske partnere na Zapadu. Što o tome misli Moskva?

Što o svemu ovome misli Moskva, nije teško pretpostaviti jer se tu ne radi samo o litiju već o strateškoj energetskoj diverzifikaciji, za što je Srbija potražila partnere isključivo na Zapadu.

Osim razgovora s Makronom oko izgradnje modularnih nuklearnih elektrana, Ministarstvo energetike ovih je dana, u prisutnosti američkog ambasadora Hila, potpisalo ugovor s Hyundaijem, mješovitom južnokorejsko-američkom firmom, o izgradnji solarnih elektrana u osam srpskih općina.

Hoće li Moskva ostati na "škrgutanju zubima" ili će "zarežati" u pravcu Beograda vjerojatno ovisi o tome hoće li Vučić, zbog svih ovih "faulova", ipak otići na summit BRICKS-a u Kazanj kako Putin ne bi morao vaditi žuti karton. Kako bilo da bilo, dan nakon tog summita u goste mu stiže još jedna Njemica, europska premijerka Ursula von der Leyen.

Što ti je litij.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.