Umro psiholog koji je proveo kontroverzni Stanfordski zatvorski eksperiment

Screenshot: YouTube

Umro je 92-godišnji Philip G. Zimbardo, psiholog koji stoji iza kontroverznog Stanfordskog zatvorskog eksperimenta. Cilj eksperimenta bio je utvrditi kako pozicija nadređenosti ili podređenosti utječe na osobu.

Sveučilište Stanford jučer je objavilo da je Zimbardo preminuo 14. listopada u svom domu u San Franciscu. Uzrok smrti nije naveden. U zatvorskoj studiji iz 1971. Zimbardo i njegovi suradnici regrutirali su muškarce fakultetske dobi da provedu dva tjedna u lažnom zatvoru u podrumu zgrade u kampusu Stanford.

Studija je prekinuta nakon šest dana jer su studenti koji su glumili čuvare postali izrazito nasilni, dok su oni koji su glumili zatvorenike postali tjeskobni, depresivni i bijesni. Zimbardo je kritiziran jer je preuzeo ulogu nadstojnika, čime je postao aktivni sudionik u studiji. 

"Ishod naše studije bio je šokantan i neočekivan", Zimbardo je kasnije napisao zajedno s jednim od diplomiranih studenata koji su bili dio projekta. Eksperiment se sada koristi u nastavi za proučavanje psihologije zla i etike psihološkog istraživanja s ljudskim subjektima, naveli su iz Stanforda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.