Prvi zračni napad u povijesti krenuo je s područja Hrvatske. Bila je to katastrofa

Foto: Wikipedia

Kada pričamo o zračnim napadima u povijesti ljudskog ratovanja, obično pomislimo na njemačke bombardere u Drugom svjetskom ratu ili Suesku krizu, no zapravo prvi napad izveden odozgo u ratu dogodio se puno ranije.

Za vrijeme revolucija 1848. i 1849. austrijska se vojska morala boriti na više strana. S jedne strane bili su Mađari, koji su prvo tražili veće povlastice, a potom proglasili i neovisnu državu. S druge strane bili su talijanski posjedi gdje su od 1848. izbile revolucije, a austrijska je vojska protjerana. U takvim okolnostima austrijske vlasti traže neko vojno lice koje će razmišljati izvan okvira kako bi monarhiji osiguralo brzu pobjedu.

Balone pune eksploziva predložio je časnik koji se kasnije bavio filmom

Ubrzo im pristiže Franz von Uchatius, tada mladi austrijski časnik koji je svakako razmišljao izvan okvira. On će tijekom 50-ih godina istog stoljeća izumiti preteču filmskog projektora i baviti se kinematografijom, no prije toga služio je u austrijskoj vojsci te sudjelovao u ratnom planu osvajanja Venecije.

Von Uchatius predložio je slanje balona punih eksplozivnog materijala preko Venecije. U pitanju su bili baloni bez pilota, koji su trebali eksplodirati oko 30 minuta nakon polijetanja. Svaki balon sadržavao je oko deset kilograma eksploziva, a bilo ih je sveukupno dvjesto. Austrijsko vojno zapovjedništvo planiralo je tako izazvati velik požar u gradu koji bi braniteljima grada izazvao nemir i strku.

Prikaz opsade Venecije 1849.

Balone je trebalo pustiti s brda istočno od Venecije, no isto tako s parobroda po imenu Vulkan, koji je krenuo na Veneciju iz Pule za vrijeme opsade. SMS Vulkan tako je postao prvi nosač balona na svijetu i nagovijestio novi oblik ratovanja koji će usavršiti Amerikanci i Japanci tijekom Drugog svjetskog rata.

Bitka za Veneciju završila je talijanskim porazom te odgodila talijansko ujedinjenje. Međutim, nije dobivena zbog korištenja eksplozivnih balona. Većina njih nije dobro tempirana da eksplodira dok su iznad grada, a planove je dodatno pomrsio vjetar koji ih je raznio na sve strane. Neki su čak eksplodirali blizu austrijskih trupa pa je taj plan proglašen fijaskom.

Događaj se često bilježi kao prvi zračni napad u povijesti, premda postoje izvori koji govore o korištenju kineskih zmajeva (predmeta, ne mitoloških bića) u ratovanju još u 17. stoljeću. Kinezi su zmajeve opremili s eksplozivima koji bi eksplodirali iznad neprijateljske vojske. Nije nam poznato je li Franz von Uchatius bio inspiriran kineskim metodama ratovanja.

Rat je završio austrijskom pobjedom najviše zbog vojne nadmoći pod vodstvom Josipa Radetzkyja. Johann Strauss skladao je poznati Radeztskyjev marš 1848., nakon njegove pobjede kod Custoze protiv talijanskih nacionalista. U Veneciji je ponovo obnovljena habsburška vlast, a fijasko s balonima brzo je pao u zaborav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.