Pupovac: Najviši predstavnici države su se zakrenuli udesno, ne samo DP

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je danas kako se nada da sve što je urađeno tijekom proteklog četverogodišnjeg mandata vlade neće biti uzalud, ali i dodao da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" nedovoljno osuđuje iako je suprotan ustavnom poretku.

Pupovac je sudjelovao na komemoraciji SNV-a u Strmici posvećenoj svima koji su izgubili život, bližnje, domove i zavičaj tijekom i nakon VRO Oluji, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Upitan kakvu proslavu očekuju u Kninu za dva dana s obzirom na to da se promijenila politička klima i vlada je otišla udesno, Pupovac je izrazio nadu da ono što su počeli prije četiri godine nije bilo uzalud, a to je, kaže, da svatko napravi iskorak koji može u tom trenutku kako bi se odmakli od rata, osudili ratne huškače i ratne politike te se prisjetili stradanja.

"Nadam se da ove godine neće biti tonova ni glasova kakve smo čuli ranije. Po onome što do sada vidimo, moglo bi biti tako. I da će biti s mjerom, s obzirom i uzimanjem, dijeljenjem osjećaja i suosjećanja za stradanje drugih", istaknuo je. 

Pupovac: Stvari su zaokrenuli i najviši predstavnici države, ne samo DP

Upitan smatra li da Domovinski pokret "zaokreće" udesno i u drugačijem smjeru, Pupovac je odgovorio da je sigurno drugačije, ali i da nije samo riječ o DP-u.

"I najviši predstavnici države su zaokrenuli stvari i izjednačili se s političkim ekstremistima i u politici sjećanja, političkoj retorici, u odnosu prema prošlosti općenito. Do prije godinu dana smo u Vukovaru se mogli sjećati svih žrtava. A onda se dogodilo to da su pod jednim znamenjem otišli svi, a mi smo morali ostati u svojim prostorijama u Zagrebu", naveo je. 

"Svi su otišli pod znamenjem ustaškog pozdrava 'ZDS'  i tako ne samo osujetili nas da se sjećamo žrtava nego istovremeno zaboravili što su temeljne ustavne vrijednosti RH - u njima nema mjesta ni prostora za ZDS", dodao je.

"Nisam vidio da je itko osudio vikanje ZDS u saboru"

Na pitanje ima li vlada propust nečinjenja po pitanju ZDS-a Pupovac je odgovorio da nije vidio da se itko javio kada je jedan od kolega u saboru drugi put, a nije iz DP-a, uzviknuo ZDS.

"Nisam vidio da je to osudio ijedan državni dužnosnik, ijedan medij, ijedna relevantna institucija ili relevantan čovjek jer se navikao. Jer je postalo normalno, a nije normalno", ustvrdio je te dodao da će ponavljati da je to suprotno vrijednostima ustavnog poretka i vrijednostima zajedničke stečevine EU.

"U Strmici stradali mahom civili, stariji i nemoćni"

Ovogodišnja središnja komemoracija SNV-a održala se u selu Strmica kod Knina. Parastos civilnim žrtvama u Strmici i na područjima na kojima se odvila VRO Oluja održao je kninski paroh Nemanja Blagojević.

Pupovac je rekao da su u Strmici stradali mahom civili, stariji i nemoćni koji nikome nisu predstavljali opasnost, ali su ubijeni kao da jesu, a za ta ubojstva do sada nitko nije odgovarao.

"Da nema nas, nikakvog osjećaja povezanosti sa stradanjem tih nedužnih ljudi ni osjećaja odgovornosti ne bi bilo. Zato ćemo ovo nastaviti da podsjetimo da u ratu stradaju ljudi, civili, a ponekad i cijeli narodi i da ako se to zaboravlja, ratovi mogu biti gori nego što je bio ovaj", rekao je te naglasio da buduće generacije ne zaslužuju suočavanje s takvim iskustvom. 

Šimpraga: Zločini se trebaju procesuirati neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga istaknula je da se povijest ne može promijeniti, ali se mogu stvoriti uvjeti da se krajevi zahvaćeni ratom revitaliziraju i da postanu mjesto dobro za život i Srbima i Hrvatima. 

Navela je da se svi zločini trebaju procesuirati, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, dodavši kako je to važno zbog povjerenja građana u institucije, ravnopravnost svih građana, zbog suočavanja s prošlošću i prevladavanja ratnih trauma. 

"Tek kada se ovi procesi pravedno i nepristrano privedu kraju, a u javnosti bude bilo moguće otvoreno razgovarati o zločinima, uz uvažavanje svih žrtava i različitih tragičnih iskustava iz rata, ova tema će prestati biti resurs za političku mobilizaciju u dnevno-političke svrhe. Nažalost, danas to ova tema jest više nego ikad", ocijenila je.

"U Strmici najteže stradali oni koji su imali povjerenje u vojsku i vlast"

Šimpraga je navela da su u selu Strmica kod Knina zbog onih koje je pogodila najteža sudbina nakon što su ostali u svojim kućama, imajući povjerenje u hrvatsku vojsku i vlast, te potom pročitala imena do sada poznatih žrtava zločina počinjenih nad ljudima tog sela iz kolovoza 1995. te izrazila sućut njihovim obiteljima. 

"Hrvatsko društvo upozoreno je da treba smoći snage i priznati da su u Oluji, nažalost, počinjeni zločini nad srpskim civilima koji se nikada nisu trebali dogoditi. Spremni smo i dalje pružiti ruku prijatelju, bratu, ali nismo spremni gledati i slušati kako je trend obnavljanja i normalizacije ustaškog pozdrava u javnom i političkom životu prihvatljiv. Taj pozdrav predstavlja prijetnju svim narodima žrtava", poručila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.