Rimac: Divno je vidjeti premijera. Plenković: Ponosni smo što smo dali 180 mil. eura

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac predstavlja robotaksije, koji će se zvati Verne. Odazvao se i premijer Andrej Plenković. Rekao je da mu je drago što su podržali projekt.

"Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju", rekao je Plenković pa dodao:

Plenković: Dosegnuli ste sam vrh

"Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima. Iskrene čestitke, drago mi je da ste pozicionirani ovdje u Svetoj Nedelji. Čestitam i na predstavljanju novog Bugattija. Vaš upliv na globalne procese je prepoznat, dosegnuli ste sam vrh. Za dva dana bilježimo godinu dana od potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima. To je bio politički odabir na temelju smjera razvoja ovog projekta", nastavio je Plenković:

> LIVE STREAM I TEKSTUALNI PRIJENOS MOŽETE PRATITI OVDJE.

"Smatram da je jako dobro da ćemo ovako mi, u regulatornom dijelu, biti među pionirima. Stvorit ćemo pretpostavke da ovaj koncept može zaživjeti. Riječ je o projektu u kojem potpuno autonomna vozila mogu izvršavati sve funkcije vožnje u javnom prijevozu. Mi ćemo danas svjedočiti prvoj fazi ovog projekta.

Hrvatska kompanija predvodi globalne trendove", zaključio je.

Rimac: Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka.

"Divno je vidjeti premijera, ministre, gradonačelnika i investitore. Ludo je kad pomislim što se događalo zadnjih godina. Nismo imali novca ni iskustva da ovako nešto napravimo, ali uspjeli smo. Proizveli smo najbrži auto na svijetu. Privukli preko milijardu eura investicija i stvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka", rekao je Rimac pa nastavio:

"Što slijedi? Tehnologija je promijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno jeste li milijunaš ili tinejdžer. Ali milijunaš ima više mobilnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo iskustvo. Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milijunaš s privatnim vozačem.

Razvijamo ekosustav od tri dijela: prvi je, naravno, automobil. Drugi je aplikacija, a treći infrastruktura. Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati i diljem svijeta."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.