Rimac: Imali smo problemčić s kočnicom, zato robotaksi nije htio krenuti

Screenshot: N1

Andrej Plenković i Mate Rimac dali su zajedničku izjavu za medije nakon predstavljanja robotaksija.

Rimčev robotaksi na predstavljanju nismo nikad vidjeli zbog tehničkih poteškoća. Zvali su ga dvaput na pozornicu preko aplikacije, ali se nijednom nije pojavio. 

> Uživo predstavljanje Rimčevog robotaksija pratite na Indexu

"Imali smo problemčić s kočnicom"

"Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu... Auto je jedan od elemenata ekosustava. Mi sami radimo automobil i gradimo tvornicu u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu.

Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti", rekao je Rimac.

"Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija", dodao je Rimac.

"Za svaku nesreću i problem u prometu odgovaramo mi"

"Za svaki problem u prometu i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sustav, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača", rekao je Rimac.

"Imamo potpisano s 11 gradova u Europi i van Europe. U gradove planiramo doći s većom količinom auta da bi ponudili sustav koji će brzo odgovoriti na potrebe korisnika. To govorim o stotinama auta.

"Auto se neće pokrenuti ako ste niste zavezali"

"U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na tisuće auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije... 30 dodatnih gradova je u planu."

"Svaka greška će nam se gledati van proporcija. Nama je najvažnije da smo sigurni. Ako dođe do nesreće, jer smo okruženi vozačima, nama je najvažnije da je auto u tom slučaju najsigurniji mogući. Auto se neće pokrenuti ako se niste zavezali", rekao je Rimac.

Plenković: Čestitam Mati. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima

Plenković je opet čestitao Rimcu.

"Sa 180 milijuna eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo će značiti novi način vožnje u velikim urbanim sredinama i sjajno je da smo baš mi predvodnici u tome. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima", rekao je Plenković.

"Moramo biti otvoreni, da, ja bih se vozio u robotaksiju", dodao je. Rekao je da je za sad isplaćeno 89 milijuna eura. Rekao je da će do kraja 2026. robotaksiji voziti po Zagrebu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.